Sari direct la conținut

Rușii au bombardat o zonă rezidențială din orașul-strategic din Donețk pe care încearcă să îl cucerească / „Nu vă riscaţi viaţa. Fugiţi!”

HotNews.ro
Rușii au bombardat o zonă rezidențială din orașul-strategic din Donețk pe care încearcă să îl cucerească / „Nu vă riscaţi viaţa. Fugiţi!”
Fotografie ilustrativă / Un soldat ucrainean aleargă spre adăpost după ce a pregătit o dronă FPV încărcată cu explozibili pentru a lovi poziții rusești în zona Pokrovsk, Ucraina, pe 22 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un bombardament rusesc asupra unei zone rezidenţiale din Pokrovsk, nod logistic din regiunea Doneţk din Ucraina, a ucis sâmbătă după-amiază un om şi a rănit alţi doi, informează Reuters.

Martori ai agenţiei de presă au văzut o cască pe sol, lângă o baltă de sânge, şi un moped la circa zece metri de un crater cu diametrul de un metru, în mijlocul unei străzi, potrivit Agerpres.

Din ruinele unei case făcute una cu pământul se ridica fum, iar flăcările unui incendiu distruseseră interiorul unei alte clădiri, situate vizavi.

O femeie pe nume Marina, în vârstă de 39 de ani, a povestit cum „ni s-au spart geamurile şi am fugit afară”. Ea şi soţul ei au scăpat, dar locuinţa lor a fost distrusă, la fel ca şi cele două automobile ale lor, care au fost aruncate la câţiva metri.

După două ore, echipajele de intervenţie continuau să lupte cu flăcările, în timp ce localnicii consternaţi priveau distrugerile puse de poliţie pe seama unei bombe cu planare UMPB D-30.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Vadim Filaşkin, a scris pe Telegram că „ruşii lovesc civili intenţionat şi regulat” şi şi-a îndemnat concetăţenii din zonă: „Nu vă riscaţi viaţa. Fugiţi!”.

Armata rusă se apropie de ruta strategică de aprovizionare a forţelor ucrainene pe frontul de est

La începutul acestei săptămâni, Kievul a anunțat că forţele ruse îşi concentrează în prezent cele mai puternice asalturi în apropiere de oraşul-strategic Pokrovsk, în contextul în care, la peste 29 de luni de când şi-a declanşat invazia pe scară largă în ţara vecină, trupele Moscovei se apropie de o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene pe frontul de est.

Luptele din sectorul Pokrovsk sunt cele mai aprige în estul devastat de război, a indicat Statul Major General ucrainean în buletinul său de luni privind evoluţiile de pe front, menţionând că forţele ucrainene respinseseră 52 de atacuri ruseşti în ultimele 24 de ore în acest sector.

Pokrovsk, un important nod de transport cu o populaţie de 61.000 de oameni înainte de război, leagă o magistrală naţională care serveşte ca rută importantă de aprovizionare de alte avanposturi ucrainene aflate în dificultate, precum oraşele Ceasov Iar şi Kostantinovka în regiunea Doneţk. Unii locuitori au fugit din Pokrovsk în timpul războiului, dar alţii au venit aici după ce au plecat din alte zone, notează Reuters.

„Începând de astăzi, oraşul se află la 20 de km de linia frontului”, a declarat Serhii Dobriak, şeful administraţiei militare a oraşului, pentru postul american Radio Free Europe.

La nord-est de oraş, trupele ruse s-au apropiat şi mai mult de ruta strategică menţionată. Sâmbăta trecută, Moscova a revendicat controlul asupra localităţii Lozuvaţke, situată numai la 6 km distanţă de această magistrală. Oficialii de la Kiev nu au comentat această informaţie.

Mulţi dintre locuitorii din Pokrovsk s-au decis cu mare greu să se evacueze, a declarat şeful administraţiei militare a oraşului, estimând populaţia actuală la 60.000 de persoane, dintre care 4.000 de copii.

„Cele mai multe atacuri inamice au fost în jurul localităţilor Jelannoie şi Novoaleksandrovka”, a indicat Statul Major ucrainean, referindu-se la două sate aflate la est de Pokrovsk.

Ministerul rus al Apărării susţine că forţele sale au cucerit de asemenea satele Progres, Ievgheniivka şi Vovce, toate situate de asemenea la est de Pokrosvk.

Rusia, care şi-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022, ocupă aproape o cincime din Ucraina. Forţele ucrainene i-au respins pe ruşi de la periferia Kievului la începutul războiului şi au recucerit teritorii în est şi sud mai târziu în 2022. Însă, de la contraofensiva eşuată în 2023, trupele Kievului au fost în principal în defensivă în acest an.

Kievul suferă din cauza superiorităţii numerice şi materiale a Moscovei, care dispune de mai multe muniţii şi foloseşte bombe glisante, greu de contracarat şi care distrug fortificaţiile cele mai solide, notează AFP.

Aproximativ 700 de bombe glisante şi peste 100 de drone explozive Shahed au fost utilizate de Rusia în ultima săptămână, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Forţele ucrainene duc lipsă de arme şi muniţii în raport cu trupele ruse, chiar dacă ajutorul occidental a putut fi reluat după mai multe luni de blocaj, notează agenţia franceză de presă.

Ucraina, aflată în inferioritate numerică faţă de Rusia, întâmpină dificultăţi şi în ceea ce priveşte recrutarea de noi soldaţi. Noi legi au fost adoptate în primăvară pentru a accelera mobilizarea.

Dar militarii ucraineni atrag atenţia asupra corupţiei, un alt obstacol în construirea unei mai bune apărări în faţa avansului rusesc. Pe 28 iulie, Andrii Sergan, ofiţer al forţelor ucrainene, a publicat un mesaj în care îşi exprima revolta din cauza situaţiei din jurul Pokrovsk, potrivit publicaţiei ucrainene Dialog. El a afirmat că autorităţile locale par să se pregătească să predea oraşul ruşilor.

În timp ce trupele inamice se află la numai 20 de km, autorităţile din Pokrovsk par mai preocupate să sădească gazoane de flori, decât să construiască fortificaţii. Tractorul utilizat la gazoane ar fi putut fi utilizat la săparea de tranşee, iar banii pentru flori ar fi putut merge pentru achiziţionarea de drone, susţine el în aceeaşi postare, conform Dialog.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro