Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 892: Submarin rus, scufundat la Sevastopol de ucraineni / Zelenski: Războiul trebuie să se încheie în condițiile Kievului / Elitele ruse nu își trimit copiii pe front

LIVE Război în Ucraina, ziua 892: Submarin rus, scufundat la Sevastopol de ucraineni / Zelenski: Războiul trebuie să se încheie în condițiile Kievului / Elitele ruse nu își trimit copiii pe front
Soldați ucraineni din batalionul „Lupii lui Da Vinci” pregătesc un mortier în direcția Pokrovsk, Donețk, Ucraina, 31 iulie 2024. Sursa foto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Majoritatea ucrainenilor cred că ţara lor ar trebui să înceapă negocieri cu Rusia pentru a se pune capăt războiului provocat de invazia Moscovei în Ucraina, indică rezultatele unui sondaj publicat vineri, o anchetă realizată în luna mai de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev.

Cele mai importante evenimente legate de războiul din Ucraina, ziua 892, LIVETEXT:

SINTEZA ZILEI:

Un bombardament rusesc asupra unei zone rezidenţiale din Pokrovsk, nod logistic din regiunea Doneţk din Ucraina, a ucis sâmbătă după-amiază un om şi a rănit alţi doi, informează Reuters.

Martori ai agenţiei de presă au văzut o cască pe sol, lângă o baltă de sânge, şi un moped la circa zece metri de un crater cu diametrul de un metru, în mijlocul unei străzi.

Zelenski: Războiul trebuie să se încheie în condițiile Ucrainei

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța încheierii războiului în condițiile Kievului și susține că este posibilă punerea în aplicare a „formulei de pace” a Ucrainei, scrie Ukrainska Pravda.

În discursul său video adresat națiunii sâmbătă seară, Zelenski le-a mulțumit soldaților ucraineni pentru că au lovit aerodromuri militare rusești, rafinării de petrol și alte facilității importante de infrastructură militară de pe teritoriul Rusia.

El a precizat că în cursul zilei a primit un raport privind aceste lovituri de la generalul Oleksandr Sîrskîi, comandantul suprem al forțelor armate ale Ucrainei.

Zelenski a subliniat că Ucraina trebuie să obțină permisiunea partenerilor săi internaționali de a folosi armele cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din Rusia.

”Ucraina trebuie să poată lovi oriunde se află ocupantul, de oriunde Rusia lovește Ucraina, de oriunde lansează rachete, drone Shahed și bombe. Avem nevoie de această decizie, astfel încât să putem folosi toate armele care pot fi eficiente. Trebuie să protejăm viețile oamenilor noștri și să punem capăt războiului în termenii Ucrainei. Fiecare lovitură care ripostează eficient împotriva bombelor aeriene rusești, care distruge infrastructura militară și bazele militare rusești, care face mai dificilă rămânerea ocupantului pe teritoriul nostru – fiecare astfel de lovitură aduce mai aproape sfârșitul just al războiului”, a spus Zelenski, în mesajul său video.

El le-a mulțumit, de asemenea, partenerilor Ucrainei care continuă să exercite presiune prin sancțiuni asupra Rusiei și țărilor care o ajută în efortul său de război. Liderul ucrainean a subliniat că sancțiunile trebuie să fie eficiente și trebuie să fie înăsprite pentru a împiedica Rusia să le poată eluda.

„Cu cât este mai dificil pentru Moscova să își mențină producția militară și să își aprovizioneze armata, cu atât mai mult Rusia va fi forțată să se îndrepte spre pace. Principiile-cheie ale formulei noastre de pace pot fi puse în aplicare în mod absolut, deoarece majoritatea globală exercită presiuni asupra Rusiei, nu sprijină activitatea ei militară și dorește cu adevărat să readucă stabilitatea în relațiile internaționale. Sancțiunile contribuie la acest lucru și va exista o pace adevărată. Aceasta se va obține dacă nu dăm dovadă de slăbiciune și rămânem pe traiectoria justiției”, a mai afirmat Zelenski sâmbătă seară.

De negăsit în prima linie a războiului din Ucraina: Cum își protejează elita rusă copiii și nepoții, deși în declarații sprijină total „operațiunea militară specială”

Elitele bogate și influente ale Rusiei l-au susținut în mare parte pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, continuând să ofere sprijin deplin Kremlinului, în ciuda faptului că mulți dintre membrii acestor elite se confruntă cu consecințele sancțiunilor internaționale, interdicțiilor de călătorie, sechestrării bunurilor și înghețării fondurilor, scrie ediția europeană a publicației ruse independente Novaia Gazeta.

Exporturile bulgare de băuturi alcoolice, afectate de majorarea accizelor de către Rusia

Guvernul rus a decis în mod neaşteptat să majoreze accizele la importurile de alcool, vin şi flori tăiate din aşa numitele „ţări neprietenoase”, cele care au impus Moscovei sancţiuni în urma invadării Ucrainei, inclusiv Bulgaria, relatează Novinite.

Această nouă măsură, care se va aplica până la 31 decembrie 2024, este inclusă într-un decret aprobat de Ministerul de Finanţe, conform publicaţiei ruse RBC.

Decretul prevede majorarea semnificativă a accizelor pentru băuturile alcoolice tari, de la 9% la 20% din valoarea în vamă, cu o taxă minimă de trei euro pe litru la alcoolul pur 100%, de la nivelul actual de 1,4 – 1,5 euro. Pentru vin, acciza creşte de la 20% la 25% din valoarea în vamă, dar nu mai puţin de doi euro pe litru. De asemenea, acciza pentru flori tăiate creşte de la 5% la 20%, ajungând la minimum 0,3 euro pe kilogram.

Decizia este prezentată ca o măsură de protejare a pieţei ruse, unde vinul şi băuturile alcoolice importate sunt responsabile pentru aproape 40% şi, respectiv, aproximativ 12% din consum. În august 2023, Rusia majorase accizele la vinurile din „ţările neprietenoase”, de la 12,5% la 20%, notează Agerpres.

Ministerul rus de Finanţe a precizat că noile accize sunt răspunsul la tarifele mai ridicate impuse de alte ţări mărfurilor din Rusia. Totuşi, oficialii nu se aşteaptă la un impact major asupra accesului consumatorilor ruşi la băuturile alcoolice străine, citând creşterea calităţii şi varietăţii produselor interne.

Submarin rus scufundat, în atacul masiv al ucrianenilor, în care și sistemul de apărare Triumf a fost avariat semnificativ, susține armata Kievului

8 copii ucraineni s-au întors acasă din părțile ocupate ale regiunii Herson, anunță guvernatorul

Opt copii ucraineni s-au întors acasă din zonele regiunii Herson aflate sub ocupația rusă, a anunțat sâmbătă guvernatorul regional Oleksandr Prokrudin, potrivit The Kyiv Independent.

„Copiii au fost aduși în țara lor natală și toate ororile pentru ei au rămas în urmă”, a scris Prokrudin, într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram.

De la începutul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, trupele Moscovei au luat copii ucraineni din teritoriile ocupate și i-au transferat forțat fie în alte zone ocupate, fie chiar pe teritoriul Rusiei. Potrivit bazei de date a guvernului ucrainean, Rusia „a răpit ilegal” cel puțin 19.500 de copii începând din februarie 2022, iar mai puțin de 400 s-au întors acasă până în prezent.

Luarea ca ostatici a persoanelor care nu iau parte activă la ostilități și deportările forțate încalcă Convențiile de la Geneva și constituie crime de război.

În comunicatul publicat sâmbătă, Prokrudin a precizat că cei opt copii care s-au întors acasă sunt cinci fete și trei băieți, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani. Guvernatorul a mulțumit ONG-ului ucrainean „Salvați Ucraina”, care activează în domeniul ajutorului umanitar, pentru că a făcut posibilă returnarea copiilor.

Până în prezent, în acest an, 162 de copii din părțile ocupate ale regiunii Herson s-au întors acasă, în zonele controlate de Kiev, potrivit lui Prokrudin.

Kievul și aliații occidentali au condamnat răpirea sistematică a copiilor ucraineni de către Rusia, iar Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare în martie 2023 pentru președintele rus Vladimir Putin și comisarul rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, pentru că ar fi supravegheat deportările forțate ale copiilor ucraineni în Rusia.

Rusia a pierdut peste 581.700 de soldați în Ucraina de la începutul războiului, susține conducerea armatei ucrainene

Rusia a pierdut 581.760 de soldați în Ucraina de la începutul invaziei sale pe scară largă, a anunțat sâmbătă Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, potrivit The Kyiv Independent.

Cel mai recent bilanț îi include și pe cei 1.170 de militari pierduți de forțele ruse în ultima zi.

Conform raportului conducerii armatei ucrainene, Rusia a mai pierdut până acum:

  • 8.406 tancuri,
  • 16.238 de vehicule blindate de luptă,
  • 21.926 de vehicule și rezervoare de combustibil,
  • 16.217 sisteme de artilerie,
  • 1.135 de sisteme de rachete cu lansare multiplă (MLRS),
  • 908 sisteme de apărare antiaeriană,
  • 363 de avioane,
  • 326 de elicoptere,
  • 13.057 de drone,
  • 28 de nave și ambarcațiuni
  • și un submarin.

Opozanții ruși Ilia Iașin, Vladimir Kara-Murza și Andrei Pivovarov, care au fost eliberați săptămâna aceasta în cadrul celui mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece, au susținut vineri o conferință de presă la Bonn, Germania, la biroul agenției de știri germane Deutsche Welle, relatează The Moscow Times.

Bombardierele strategice americane B-52H au fost desfășurate pentru prima dată în România pentru a perfecționa tactici, tehnici și proceduri cu alți aliați și parteneri NATO, notează publicația de specialitate Joint Forces, care a preluat și imagini furnizate de alianța militară cu aeronavele discolate în țara noastră.

Pianistul rus Pavel Kuşnir a murit în arest preventiv la Birobidjan, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, a informat vineri presa independentă, transmite EFE. El a fost arestat la sfârşitul lunii mai după apelurile pe care le-a lansat, în vederea unei schimbări violente a puterii, în mai multe videoclipuri postate pe YouTube în care critica războiul din Ucraina, notează Agerpres.

Rusia a anunţat sâmbătă că a doborât 76 de drone ucrainene în cursul nopţii şi dimineţii, vizând în special depozite de petrol, provocând incendii, scrie AFP.

Rusia a folosit săptămâna trecută peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a ataca Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă că Rusia a folosit peste 600 de bombe aeriene ghidate pentru a-i ataca ţara în ultima săptămână, transmite Reuters.

„Aviaţia de luptă rusă trebuie distrusă oriunde s-ar afla, prin toate mijloacele eficiente. De asemenea, este destul de corect să loveşti aerodromurile ruseşti. Şi avem nevoie de această soluţie comună cu partenerii noştri , o soluţie de securitate”, a scris Zelenski într-o postare pe reţelele de socializare.

Armata ucraineană a anunțat sâmbătă mai devreme că a atacat peste noapte aerodromul rus Morozovsk, lovind un depozit de muniţii care adăpostea bombe aeriene ghidate, printre alte echipamente. Totodată, armata ucraineană a mai informat că a lovit mai multe depozite de combustibil şi facilităţi de depozitare a combustibilului.

Atacul asupra depozitelor de petrol şi a depozitelor de combustibil şi lubrifianţi din regiunile Belgorod, Kursk şi Rostov a provocat incendii la două rezervoare de petrol, potrivit sursei citate.

Un atac nocturn cu dronă a provocat pagube unor obiective din regiunile Rostov și Oriol din Rusia pe 3 august, potrivit guvernatorilor regiunilor respective și canalelor locale de știri Telegram, relatează Kyiv Independent.

Locuitorii din regiunea Rostov au relatat că au auzit explozii în Rostov-on-Don, Bataysk și Morozovsk. Localnicii au raportat, de asemenea, un incendiu la aerodromul militar Morozovsk. Rezervoarele de combustibil au luat foc în districtul Kamensky din regiune.

De asemenea, un atac cu drone a lovit un depozit de petrol din regiunea Belgorod din Rusia în noaptea de 3 august, potrivit guvernatorului Viacheslav Gladkov.

Dronele au lovit un depozit de petrol din districtul Gubkinski al regiunii, a declarat Gladkov. Atacul a provocat o explozie la instalație, iar un rezervor a luat foc.

Ucraina lucrează la o „soluție complexă” care ar putea distruge podul Kerch din Crimeea în următoarele luni, a declarat șeful serviciilor de informații militare de la Kiev, Kirilo Budanov, pe 2 august, potrivit Kyiv Independent.

Vorbind la televiziunea națională, acesta a declarat că „se lucrează în continuare” pentru a distruge structura care leagă continentul rus de peninsulă și care a fost o rută de aprovizionare crucială pentru armata rusă în Ucraina.

„Toată lumea lucrează la lovituri cu rază lungă de acțiune și (la distrugerea podului din Crimeea)”, a declarat el.

Sinteza celor mai recente evenimente:

Evenimentele de vineri, ziua 891 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro