Sari direct la conținut

Doi alpiniști germani, căutați în masivul Mont Blanc. Aceștia au căzut într-o crevasă după desprinderea unui bloc de gheață

HotNews.ro
Doi alpiniști germani, căutați în masivul Mont Blanc. Aceștia au căzut într-o crevasă după desprinderea unui bloc de gheață
Ascensiune pe Mont Blanc Foto: Geoffrey Bire / AFP / Profimedia

Doi alpinişti germani erau în continuare daţi dispăruţi marţi dimineaţă după căderea unui serac, un enorm bloc de gheaţă desprins dintr-un gheţar, care a ucis un francez şi a rănit alte patru persoane luni în masivul Mont Blanc, potrivit autorităţilor franceze, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Un piolet a fost găsit pe marginea unei crevase. Ipoteza este că avalanşa i-a aruncat acolo”, a declarat pentru AFP Jean Ailhaud, viceprocurorul din Bonneville, o localitate din Haute-Savoie, un departament din estul Franţei. „Având în vedere cantităţile de zăpadă căzute în crevasă, este prea periculos să coborâm acolo”, a adăugat el.

Căutările în zona accidentului au fost suspendate luni la sfârşitul dimineţii din cauza întinderii suprafeţei şi a riscului semnificativ de noi căderi de blocuri, au explicat salvatorii.

Cei doi germani, în vârstă de 30 şi, respectiv, 39 de ani, petrecuseră noaptea la refugiul Cosmiques, situat la poalele Mont Blanc du Tacul, unde s-a produs accidentul, în noaptea de duminică spre luni, potrivit jandarmilor montani. Căderea seracului a avut loc în jurul orei 03:00 (01:00 GMT) pe faţa nordică a Mont Blanc du Tacul, la aproximativ 4.100 de metri altitudine.

De îndată ce a fost dată alarma, au fost mobilizate importante forţe de salvare, care au inclus elicoptere şi două echipe canine. La sosire, acestea au descoperit la suprafaţă un francez de 57 de ani decedat după „un stop cardio-respirator”, potrivit parchetului din Bonneville.

Un bărbat de 42 de ani a fost transferat la spitalul din Annecy şi internat la reanimare cu o hemoragie cerebrală. O femeie de 40 de ani, rănită la nivelul plămânilor, a fost evacuată la Sallanches, un alt oraş din departamentul Haute-Savoie, potrivit aceleiaşi surse.

Un spaniol de 58 de ani şi fiul său de 17 ani au fost de asemenea transportaţi la spitalul din Sallanches, blocurile de gheaţă cauzându-le „o fractură la nivelul coloanei cervicale” şi „una la o gleznă”. Cu excepţia acestui tată de familie, toţi răniţii sunt francezi, potrivit jandarmilor montani.

Un grup de patru persoane, unul de trei persoane şi două de două persoane se aflau de asemenea pe traseu la momentul căderii seracului, însă au scăpat nevătămate.

INTERVIURILE HotNews.ro