Sari direct la conținut

Furtuna Debby va lovi încă trei state americane. Primarul din Savannah: „Va crea, literalmente, insule în oraș”

HotNews.ro
Furtuna Debby va lovi încă trei state americane. Primarul din Savannah: „Va crea, literalmente, insule în oraș”
Inundații în Savahhah Foto: Miguel J. Rodriguez Carrillo / Getty images / Profimedia

Furtuna tropicală Debby ameninţa să aducă unele cantităţi istorice de precipitaţii şi valuri periculoase în statele americane Georgia şi Carolina, marţi, în timpul înaintării sale lente spre Oceanul Atlantic, la o zi după ce a lovit coastele Golfului Mexic din Florida cu puterea unui uragan, provocând moartea a cel puţin şase persoane, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Cantităţi de ploaie de 25-51 cm, cu risc de inundaţii catastrofale, au fost prognozate de-a lungul unor zone situate pe coastele statelor Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord până vineri, conform Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din SUA.

Furtuna era însoţită de vânt cu viteze de 72 km/h în timp ce se deplasa lent la sud de Savannah, Georgia, marţi dimineaţa. Ploile abundente ar putea provoca inundaţii în unele regiuni din zona mediană a Atlanticului până duminică, a precizat NHC.

Debby a atins zona de uscat, luni dimineaţă, cu intensitatea unui uragan de categoria 1, în regiunea Big Bend de pe coasta Golfului Mexic din Florida, aducând cantităţi de 20-40 cm de ploaie pe alocuri în centrul statului, potrivit rapoartelor locale. Furtuna s-a soldat cu cinci morţi în Florida şi unul lângă Valdosta, în Georgia.

Aproape 120.000 de persoane din Florida erau afectate de o pană de curent marţi dimineaţă, conform poweroutage.us, în scădere de la un vârf de 350.000 înregistrat luni. Sute de zboruri către şi dinspre acest stat au fost anulate.

Pericol ridicat de tornade

Aceste condiţii meteorologice ar putea genera tornade, potrivit NHC. Mai multe maşini au fost răsturnate şi câteva restaurante au fost avariate în Moncks Corner din Carolina de Sud, marţi dimineaţă devreme, de o posibilă tornadă, a informat postul WCSC-TV. Primarul Thomas Hamilton Jr. a declarat că s-au înregistrat răniri uşoare.

NHC a declarat că Debby va încetini şi se va deplasa către est şi în largul coastelor statului Georgia, marţi, înainte de a-şi schimba traiectoria spre nord şi de a ajunge în centrul statului Carolina de Sud, lângă Charleston, joi.

Vicepreşedintele Kamala Harris şi-a amânat o vizită din campania prezidenţială, programată săptămâna aceasta în Savannah, a relatat Savannah Morning News. Primarul din Savannah, Van Johnson, a declarat că oraşul ar putea fi afectat de un episod de ploaie înregistrat „o dată la o mie de ani” şi care „va crea, literalmente, insule în oraş”.

Preşedintele Joe Biden a decretat duminică stare de urgenţă – o măsură ce permite deblocarea fondurilor federale pentru ajutorarea autorităţilor locale – în Carolina de Sud, după ce o instituise şi în Florida cu o zi înainte. Guvernatorul din Georgia a decretat şi el stare de urgenţă în acest stat.

Potrivit previziunilor formulate de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite, sezonul uraganelor din Atlanticul de Nord, care durează de la începutul lunii iunie şi până la sfârşitul lunii noiembrie, ar urma să fie deosebit de agitat în acest an în special din cauza încălzirii apei oceanelor, care alimentează apoi formarea de furtuni şi de uragane.

INTERVIURILE HotNews.ro