Sari direct la conținut

Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei propune interzicerea predării istoriei universale în universitățile rusești / Măsura luată deja

HotNews.ro
Șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei propune interzicerea predării istoriei universale în universitățile rusești / Măsura luată deja
Serghei Narîșkin la o conferință de presă pe care a organizat-o, FOTO: Herbert Oczeret / AFP / Profimedia

Este necesar ca în universitățile din Rusia să se oprească predarea istoriei universale pentru ca studenții să se concentreze pe studierea istoriei țării lor, a propus Serghei Narîșkin, directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) de la Moscova și șeful Societății Istorice Ruse (RIS), citat de The Moscow Times.

Narîșkin a argumentat că studierea istoriei altor țări „supraîncărcă” cursurile universitare pentru specialitățile care „nu sunt implicate în mod specific în știința istorică”.

„Materialele de istorie universală nu sunt asimilate sau sunt asimilate prost. Prin urmare, propun astăzi să luăm în considerare problema excluderii secțiunilor suplimentare despre istoria generală“, a declarat Narîșkin la o ședință a consiliului de experți pentru dezvoltarea educației istorice. Consiliul este în subordinea ministerului educației și științei de la Moscova.

Șeful SVR a remarcat de asemenea că istoria lumii ar trebui predată numai în cazurile în care nu poate fi evitată. El a enumerat câteva excepții în acest sens, în special pentru studenții la științe politice și cei care studiază dreptul internațional.

Studenții ruși vor trebui în schimb să studieze obligatoriu istoria Rusiei

Alexandr Ciubarian, directorul științific al Institutului de Istorie Generală din cadrul Academiei Ruse de Științe, a susținut ideea lui Narîșkin la ședință. În plus, el a declarat că lucrările de excludere a istoriei universale din cursurile universitare sunt deja în desfășurare, iar în instituțiile de învățământ superior din toată țara se constată o reducere a studierii acestui subiect.

De exemplu, „practic nu mai există departamente de istorie generală în universități”, a remarcat Ciubarian.

Konstantin Moghilevski, viceministrul rus al educației, a propus ca soluție elaborarea unei programe minime în ceea ce privește istoria și cultura universală, care să includă cele mai semnificative date, evenimente şi fapte din istoria lumii, pe care fiecare student ar trebui să le cunoască.

„Aceasta nu poate avea mai mult de 20-30 de pagini”, a adăugat Moghilevski.

Ministrul rus al educației Valeri Falkov a anunțat în schimb că ministerul său a aprobat conceptul de predare a „Istoriei Rusiei” inclusiv pentru specializările universitare care nu au legătură cu istoria.

El a declarat anterior că măsura are drept obiectiv „educarea cetățenilor” și că programa actualizată a intrat în vigoare încă din anul universitar anterior.

INTERVIURILE HotNews.ro