Sari direct la conținut

Încă o țară UE interzice folosirea telefoanelor mobile în școli. Profesorii, nemulțumiți că au fost transformați în jandarmi

HotNews.ro
Utilizatori de telefonie mobila, Foto: Nenitorx / Dreamstime.com
Utilizatori de telefonie mobila, Foto: Nenitorx / Dreamstime.com

Ungaria va interzice începând cu 1 septembrie folosirea telefoanelor mobile şi a celorlalte dispozitive cu acces la internet de către elevii din şcolile primare şi secundare, cu unele excepţii, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Telefoanele mobile şi celelalte dispozitive cu acces la internet trebuie predate profesorilor la intrarea în centrele de învăţământ, urmând să fie restituite elevilor la sfârşitul orelor, se arată într-un ordin publicat joi seară şi care stabileşte că telefoanele mobile şi celelalte dispozitive cu acces la internet, precum şi aparatele pentru realizarea de înregistrări audio-video, sunt „obiecte cu utilizare restricţionată”. Excepţiile trebuie să fie justificate şi acceptate de către directorii sau profesorii şcolilor.

Sindicatele profesorilor sunt nemulțumite

De asemenea, profesorii vor trebui să controleze dacă elevii aduc în clasă obiecte interzise şi să le preia până la sfârşitul orelor, criticii acestei interdicţii susţinând astfel că profesorii ar fi transformaţi în „jandarmi”. Ordinul a fost criticat şi de Sindicatul Democrat al Profesorilor (PDSZ), care estimează că nu a fost redactat luând în considerare „niciuna dintre preocupările sau obiecţiile raţionale şi legitime” ale organizaţiilor sindicale.

Totuşi, unii comentatori subliniază că limitarea utilizării telefoanelor mobile în şcoli este bine văzută de părinţi şi inclusiv de profesori, dar consideră totodată că în instituţiile de învăţământ ar trebui să se predea utilizarea corectă a acestor dispozitive.

În ultimii ani, mai multe țări UE au decis să restricționeze utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în unitățile de învățământ. Italia a luat această decizie în decembrie 2022, printr-o circulară semnată de ministrul Educației. „Telefonul distrage atenția elevilor, nu le permite să urmărează lecțiile în mod profitabil și este, de asemenea, o lipsă de respect față de figura profesorului, pentru care prioritară este restituirea autorităţii. Interesul comun pe care intenționez să-l urmăresc este cel al unei școli serioase, care prioritizează din nou învățarea și angajamentul”, se spunea în circulară.

Un an mai târziu și Spania a anunțat o decizie similară, autoritățile din domeniul educației afirmând că măsura dă curs îngrijorărilor asociațiilor de părinți.

Un model pe cale de generalizare

Guvernul olandez a interzis telefoanele mobile, tabletele și ceasurile smart în sălile de clasă începând de la 1 ianuarie 2024 pentru a încerca să limiteze distragerea atenției elevilor. „Chiar dacă telefoanele mobile au ajuns întrepătrunse cu viețile noastre, ele nu își au locul în sala de clasă”, a declarat ministrul olandez al educației Robbert Dijkgraaf într-un comunicat remis presei.

„Elevii trebuie să fie capabili să se concentreze și trebuie să primească oportunitatea de a învăța bine. Cercetările științifice arată că telefoanele mobile sunt un factor perturbator. Trebuie să îi protejăm pe elevi de acest lucru”, a subliniat el.

Printre țările europene care au interzis sau restricționat folosirea telefoanelor și dispozitivelor mobile în școli se mai numără Franța, Grecia și Finlanda.

INTERVIURILE HotNews.ro