Sari direct la conținut

Kievul se pregătește pentru răzbunarea Moscovei după decizia surprinzătoare a lui Volodimir Zelenski de a „invada” Rusia

HotNews.ro
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
sistem Patriot, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Autoriățile ruse continuă evacuarea populației din zonele de lângă granița cu Ucraina în timp ce Kievul se pregătește pentru posibile atacuri cu rachete asupra parlamentului și a altor clădiri guvernamentale, ca răspuns al Moscovei la incursiunea Forțelor Armate Ucrainene în regiunea Kursk, a declarat pentru The Times o sursă din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, scrie The Moscow Times.

„Rusia simte nevoia să dea un răspuns foarte dur, ceva grandios, pentru a arăta lumii că este atotputernică și că ceva precum ceea ce se întâmplă în Kursk nu va rămâne nepedepsit”, a declarat sursa publicației britanice.

Potrivit sursei citate, Rusia poate lansa „nu doar patru rachete” spre Kiev, ci sute, inclusiv rachete de croazieră și balistice. „Și aceasta ar putea fi o mare problemă pentru apărarea noastră aeriană. Dar cred că vom fi capabili să le oprim”, a spus un reprezentant al departamentului militar ucrainean.

Pregătirile Rusiei pentru un atac cu rachete la scară largă asupra „centrelor de decizie” din Ucraina au fost confirmate de un alt oficial ucrainean care a vorbit cu jurnaliștii de la France Presse. Cu toate acestea, el nu a precizat când ar putea avea loc acest atac.

Conform The Times, ofensiva ucraineană în regiunea rusă Kursk este cea mai riscantă decizie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de la începutul războiului.

Publicația britanică notează că liderul de la Kiev a presat mult timp comandanții militari să lanseze ofensiva de vară, deoarece Kievul avea nevoie să schimbe percepția că pierde conflictul. De aceea, operațiunea din interiorul Rusiei a luat prin surprindere atât Moscova, cât și aliații Ucrainei din țările occidentale.

Liderii ucraineni se așteaptă ca operațiunea din Kursk, despre care publicația independentă rusă The Moscow Times scrie că este o „invazie”, să deturneze forțele ruse de la alte zone de pe linia frontului, inclusiv Ceasiv Iar și Pokrovsk din Donbas, unde forțele rusești sunt în ofensivă.

În același timp, Mihailo Podoliak, consilier al președintelui Ucrainei, a descris obiectivul incursiunii ucrainene ca fiind consolidarea poziției de negociere a Kievului.

Trupele ucrainene au avansat până la 30 de kilometri în interiorul Rusiei în șase zile, în ceea ce a devenit cea mai profundă şi mai semnificativă incursiune de când Moscova şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forţele sale au dat lupte cu trupele ucrainene în apropierea satelor Tolpino şi Obşci Kolodez, relatează BBC, citat de News.ro.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat pentru agenţia de presă AFP că mii de soldaţi au fost implicaţi în operaţiune, mult mai mulţi decât mica incursiune raportată iniţial de poliţiştii de frontieră ruşi.

Fotografiile analizate de BBC Verify par, de asemenea, să arate Rusia construind noi linii defensive în apropierea centralei nucleare din Kursk.

Rusia afirmă că 76.000 de persoane au fost evacuate din zonele de frontieră din regiunea Kursk, unde a fost declarată stare de urgenţă de către autorităţile locale.

INTERVIURILE HotNews.ro