Sari direct la conținut

PNL se consideră „legitimat” să poarte negocieri cu partidele de dreapta / Ionuț Stroe acuză PSD că a devenit „din ce în ce mai virulent şi mai critic”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Liberal (PNL), Ionuţ Stroe, a declarat luni că există în continuare disponibilitate şi deschidere pentru „orice fel de formă politică de dreapta”, partidul considerându-se „legitimat” să discute cu formaţiunile care au această orientare ideologică, în contextul în care acuză PSD că este „din ce în ce mai virulent şi mai critic”, iar partidele suveraniste negociază o asociere între ele, informează Agerpres.

Totodată, Stroe a respins ideea ca partenerii PNL să pună acestuia condiţii înainte de discuţii.

„Noi credem că Partidul Naţional Liberal, în acest moment, este cu atât mai mult legitimat să poarte aceste discuţii cu cât vedem că, iată, în zona suveraniştilor se încearcă a se forma o asociere de partide, în zona stângă avem un PSD din ce în ce mai virulent şi mai critic, în mod evident că e nevoie de această discuţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

„Din partea noastră a existat şi există în continuare disponibilitate şi deschidere pentru orice fel de formă politică de dreapta”, a adăugat Stroe.

Chestionat cu privire la condiţia pusă de partidele de dreapta privind o rupere a PNL de PSD, el a răspuns: „Nu poţi să porneşti anumite discuţii condiţionând partenerul”.

De asemenea, Stroe a precizat că PSD îl atacă pe preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, printr-o „orchestrată avalanşă de postări”.

„Este absolut normal şi legitim ca, în condiţiile în care preşedintele partidului este atacat într-o – se vede foarte bine – orchestrată avalanşă de postări din partea social-democraţilor, să existe reacţie din partea noastră”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PNL.

Atacurile între PNL și PSD s-au înmulțit constant în ultima perioadă, pe fondul apropierii alegerilor prezidențiale și parlamentare, al nemulțumilor reciproce din cadrul coaliției de guvernare și al scandalului declanșat prin arestarea medicilor de la Spitalul Sf. Pantelimon din Capitală, în dosarul deceselor suspecte de la secția de ATI.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au avut, vineri, pe Facebook, un schimb de replici fără precedent de la formarea coaliției. Ciucă i-a reproșat actualului premier că a avut declarații contractorii în scandalul Spitalul Sf. Pantelimon, că a luat „cea mai proastă decizie” și i-a cerut „să trateze cu maximă responsabilitate”. În replică, liderul PSD i-a transmis lui Ciucă „să scrie mai mult la vestita sa carte și mai puțin pe rețelele sociale” și l-a acuzat că a știut despre scandalul azilelor, dar „a stat ascuns prin birouri”.

Într-o primă reacție publică după reținerea celor două doctorițe de la Spitalul Pantelimon, premierul Marcel Ciolacu i-a luat apărarea ministrului Sănătății. Întrebat despre Alexandru Rafila, care după ancheta corpului de control anunța, în aprilie, că nu s-au găsit probleme la spital, Ciolacu a spus că „trebuie să dăm dovadă de echilibru” și că vrea să ia „deciziile corecte”: „Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, aș fi schimbat-o din funcție și pe ministra Ligia Deca după scandalul de la SNSPA”.

Rafila a subliniat joi, într-o conferință de presă, că nu își asumă personal situația de la Spitalul Sf. Pantelimon și că nu are motive să demisioneze întrucât stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului.

La începutul lunii august, Nicolae Ciucă a declarat, despre discuţiile cu liderii dreptei, că a deschis dialogul pentru o astfel de punere laolaltă a forţelor politice de dreapta şi că pot discuta pentru un proiect politic care să vizeze o linie de abordare comună pentru ampania electorală la prezidenţiale şi parlamentare.

„În acest moment este prematur să anticipăm rezultatele alegerilor. Se vor încheia alegerile şi vom vedea care este rezultatul, ceea ce îşi vor dori românii de la partidele politice din România. Atât timp cât Partidul Naţional Liberal este dispus la dialog pentru a putea să agreăm un proiect comun pe dreapta, atunci intenţia este să avem o guvernare de dreapta”, a spus Ciucă, la acel moment.

INTERVIURILE HotNews.ro