Sari direct la conținut

Măsurile luate de Israel, pe fondul temerilor că un atac al Iranului este iminent / Noile ordine transmise militarilor

HotNews.ro
Generalul-locotenent Herzi Halevi (centru), Foto: IDF / UPI / Profimedia
Generalul-locotenent Herzi Halevi (centru), Foto: IDF / UPI / Profimedia

Armata de Apărare a Israelului (IDF) a ordonat duminică tuturor soldaților săi aflați în Georgia și Azerbaidjan să se întoarcă acasă pe fondul temerilor legate de siguranța lor și iminența unei operațiuni militare de amploare a Iranului, relatează The Times of Israel.

Ambele țări sunt aproape de Iran, însă doar Azerbaidjanul se învecinează direct cu Republica Islamică. Ordinul remis de IDF nu a făcut distincție între soldații aflați în cele două țări în concediu sau pentru a-și vizita familia.

După ce informația a apărut în presă IDF s-a rezumat să afirme că „realizează tot timpul evaluări privind amenințările și că actualizează” constant lista țărilor pe care militarilor le este permis să le viziteze în timpul liber.

Luni, general-maiorul Tomer Bar, șeful Forțelor Aeriene Israeliene, le-a interzis membrilor ramurii forțelor armate pe care o conduce să părăsească teritoriul Israelului. Măsura se aplică însă doar ofițerilor de carieră și subofițerilor, nu și recruților.

Ordinele au fost date în contextul în care ministrul israelian al apărării Yoav Gallant i-a transmis duminică omologului său american Lloyd Austin că Iranul face pregătiri pentru o operațiune militară pe scară largă împotriva Israelului, sursele din comunitatea de informații așteptându-se ca acesta să fie lansat în câteva zile.

Israelul se teme că un atac pe scară largă al Iranului este iminent

Ministerul condus de Gallant a confirmat într-un comunicat remis presei luni că acesta și Austin au avut o conversație telefonică duminică noaptea. Potrivit comunicatului de presă, cei doi au discutat coordonarea operațională și strategică între SUA și Israel în fața amenințărilor iraniene.

Separat, două surse informate cu privire la situație au declarat pentru Axios sub condiția anonimității că serviciile de informații ale Israelului au ajuns la concluzia că Iranul este hotărât să lanseze un atac împotriva teritoriului israelian ca răspuns la asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran și că operațiunea militară ar urma să fie lansată în câteva zile.

Noua evaluare a serviciilor israeliene de informații sugerează că atacul ar putea fi lansat înainte de noua rundă de negocieri între Israel și Hamas privind încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni luați de Hamas în atacul său din data de 7 octombrie a anului trecut.

Vinerea trecută, un comandant adjunct al Gărzii Revoluționare din Iran a fost citat de agențiile de presă iraniene ca afirmând că Iranul este pe cale să execute ordinul ayatollahului Ali Khamenei de „pedepsire severă” a Iranului din cauza asasinării pe 31 iulie la Teheran a liderului Hamas.

Pentagonul a anunțat duminică că secretarul apărării Lloyd Austin  a ordonat trimiterea unui submarin american cu rachete ghidate în Orientul Mijlociu.

INTERVIURILE HotNews.ro