Sari direct la conținut

Zile grele pentru cei care merg cu trenul – Ce recomandă CFR Călători pentru perioada caniculei

HotNews.ro
Zile grele pentru cei care merg cu trenul – Ce recomandă CFR Călători pentru perioada caniculei
Tren CFR Calatori (foto Vlad Barza)

În aceste zile temperaturile vor ajunge la 40 °C în țară și vor depăși în toate regiunile pragul de caniculă (temperaturi de peste 35 °C). Trenurile vor avea întârzieri mai mari decât de obicei, iar aerul condiționat nu va funcționa întotdeauna bine. Ce recomandă CFR Călători?

Suntem în mijlocul unui nou val de căldură: marți maximele vor atinge 30 °C în țară, iar miercuri și joi, 39 °C, conform prognozelor ANM. Luni au fost 39 de grade C în Oltenia.

Din cauza restricțiilor temporare impuse vor fi zone unde trenurile nu vor avea viteze mai mari de 15-20 km/h și se pot acumula și întârzieri de ordinul zecilor de minute.

Toate sistemele feroviare din lume aplică restricții de viteză pe timp de caniculă, din motive de siguranță, însă în România aceste restricții se adaugă unora deja existente, tipice unui sistem slab finanțat, unde viteza medie a trenurilor de pasageri este de 45 km/h.

Cele mai vulnerabile sunt persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecțiuni medicale.

Ce spune CFR Călători

CFR Călători informează că în perioada cu fenomene meteo extreme – val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat – care se înregistrează pe majoritatea secțiilor feroviare, trenurile circulă cu restricții de viteză impuse de către administratorul infrastructurii feroviare – compania CFR SA. Aceste restricții generează întârzieri în circulația trenurilor de călători.

Reamintim că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare (de multe ori chiar și de peste 50 de grade C la soare) care se înregistrează la nivelul șinei și cutiei materialului rulant, în unele cazuri instalațiile de climatizare ar putea să nu mai asigure în parametrii optimi răcirea, funcţionând în regim de ventilație.

Recomandări CFR Călători pentru pasageri

  • să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj;
  • să aibă medicația necesară afecțiunilor pe care le au, în caz de nevoie;
  • să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor, astfel încât călătoria cu trenul în condiții de temperaturi ridicate și chiar caniculă să decurgă fără incidente.
INTERVIURILE HotNews.ro