Sari direct la conținut

Ajutoarele de urgență în energie acordate de România către Ucraina au crescut semnificativ în acest an / Cât a câștigat Transelectrica

HotNews.ro
Energie electrică, Foto: Inquam Photos / George Călin
Energie electrică, Foto: Inquam Photos / George Călin

Transelectrica, operatorul național de transport și sistem, a câștigat 60,3 milioane de lei în primul semestru al acestui an din valoarea ajutoarelor de urgență acordate Ucrainei și Serbiei. În aceeași perioadă a anului trecut, valoarea ajutoarelor a fost de 3,6 milioane de lei.

„În semestrul I 2024 au fost acordate ajutoare de avarie în sumă totală de 60.302 milioane lei către Ucraina, pe fondul afectării infrastructurii energetice din aceasta țară în urma conflictelor armate și către Serbia, pe fondul opririlor accidentale de grupuri din această țară”, se arată într-un raport al Transelectrica transmis Bursei de Valori București.

Veniturile din compensările între operatorii de transport și sistem au crescut și ele cu 2 milioane de lei, de la 9,6 milioane de lei la 11,6 milioane de lei, în același interval. și „provin în cea mai mare parte din schimburile programate de energie electrică cu ţările considerate perimetrice mecanismului, respectiv Ucraina şi Republica Moldova”.

Creşterea acestor venituri este determinată de modificarea tariful pentru schimburile cu ţările perimetrice începând cu data de 15 iunie 2023, de la 1,2 EUR/MWh la 3 EUR/MWh, ceea ce a condus la o creştere a veniturilor faţă de perioada similară a anului trecut.

Transelectrica a obținut, în primul semestru al anului, un profit net de 264 milioane de lei, în creștere cu 63% față de perioada similară a anului trecut.

Veniturile au crescut cu 113%, până la 4,6 miliarde de lei, iar cantitatea de energie tarifată a fost de 25,4 TWh, în creștere cu 1,7%, potrivit raportului companiei.

Jumătate din producția de energie a Ucrainei este distrusă de război

Ucraina are un deficit de energie de 30% din consum și 7-8 milioane de ucraineni rămân zilnic fără electricitate din cauza bombardamentelor.

Peste jumătate din capacitățile de producere a energiei au fost distruse de la începutul războiului, a declarat ministrul adjunct al Energiei de la Kiev, Roman Andarak, aflat la București la finalul lunii iulie.

„Bombardamentele au țintit toate formele de infrastructură energetică: centrale de producere pe gaz, solare, eoliene, rețele de distribuție și transport. De la începutul războiului, peste 50% din capacitatea de generare a țării a fost distrusă. Doar în ultimele trei luni au fost distruse capacități de generare care însumează 9 GW”, a precizat el.

Spre comparație, 9 GW este jumătate din capacitatea totală a României de producere a energiei electrice.

„Avem un deficit de 30% din consum. Au loc bombardamente zilnic și zilnic 7-8 milioane de ucraineni sunt lăsați fără electricitate.

Este dificil pentru familiile obișnuite, dar și mai dificil pentru familiile cu bebeluși, cu copii mici, cu probleme medicale și, bineînțeles, acest lucru produce pagube uriașe economiei.

Avem un program de reparare, dar obiectivele sunt bombardate din nou, mai ales spre granița cu Rusia. Ținta lor este să facă pagube cât mai mari în infrastructura energetică”, a continuat oficialul de la Kiev.