Sari direct la conținut

Ucraina nu-și poate acoperi 30% din consumul de electricitate. Zilnic 7-8 milioane de oameni rămân fără curent din cauza bombardamentelor

HotNews.ro
Ucraina nu-și poate acoperi 30% din consumul de electricitate. Zilnic 7-8 milioane de oameni rămân fără curent din cauza bombardamentelor
Atac cu drone asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Foto: Lepasik | Dreamstime.com

Ucraina are un deficit de energie de 30% din consum și 7-8 milioane de ucraineni rămân zilnic fără electricitate din cauza bombardamentelor. Peste jumătate din capacitățile de producere a energiei au fost distruse de la începutul războiului, a declarat ministrul adjunct al Energiei de la Kiev, Roman Andarak, aflat la București la o conferință organizată de Departamentul de Energie al SUA, Ministerul Energiei din România şi Atlantic Council.

„Bombardamentele au țintit toate formele de infrastructură energetică: centrale de producere pe gaz, solare, eoliene, rețele de distribuție și transport. De la începutul războiului, peste 50% din capacitatea de generare a țării a fost distrusă. Doar în ultimele trei luni au fost distruse capacități de generare care însumează 9 GW”, a precizat el.

Spre comparație, 9 GW este jumătate din capacitatea totală a României de producere a energiei electrice.

„Avem un deficit de 30% din consum. Au loc bombardamente zilnic și zilnic 7-8 milioane de ucraineni sunt lăsați fără electricitate.

Este dificil pentru familiile obișnuite, dar și mai dificil pentru familiile cu bebeluși, cu copii mici, cu probleme medicale și, bineînțeles, acest lucru produce pagube uriașe economiei.

Avem un program de reparare, dar obiectivele sunt bombardate din nou, mai ales spre granița cu Rusia. Ținta lor este să facă pagube cât mai mari în infrastructura energetică”, a continuat oficialul de la Kiev.

Finanțare guvernamentală pentru panourile solare de pe acoperișuri

Ministrul adjunct din Ucraina a mai spus că Guvernul a venit cu măsuri de sprijin pentru cei care devin prosumatori, astfel încât să fie redusă presiunea de pe infrastructura mare.

„Înţelegem că nu putem face faţă fără sectorul privat, aşa că am adoptat o serie de decizii care vizează creşterea rezilienţei gospodăriilor private. Acesta este aşa-numitul program de panouri fotovoltaice pe acoperiş, prin care compensăm finanţarea timp de cinci ani pentru gospodăriile private care îşi cumpără instalaţii fotovoltaice, permiţându-le astfel să-şi sporească rezilienţa personală.

Oferim, de asemenea, finanţare redusă, aşa-numitul program 579 pentru întreprinderile mici şi mijlocii care ar dori să folosească energia solară pentru afacerile lor. Am decis să simplificăm procedurile de autorizare.

De asemenea, au fost luate unele decizii financiare privind taxele vamale şi TVA-ul la importul de echipamente energetice pentru a reduce presiunea financiară asupra participanţilor”, a punctat el.

Energie geotermală în parteneriat cu Islanda

Totodată, Andarak a arătat că, în pofida războiului, se dezvoltă proiecte în diferite domenii, inclusiv pe partea de energie fotovoltaică şi de parcuri eoliene.

„Ieri, împreună cu ministrul Energiei din Islanda, am discutat despre proiecte geotermale în Ucraina. Există deci un interes crescut. Este important să construim această încredere. Şi în această perioadă, aş vrea să mulţumesc din nou pentru solidaritate, pentru compasiune. Aşa cum am spus, putem rezista în principal datorită acestei solidarităţi din partea Uniunii Europene şi a ţărilor”, a mai spus el.

Sursa foto: Dreamstime

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro