Sari direct la conținut

Rusia susține că Navalnîi a murit din cauza mai multor boli. Reacția soției opozantului lui Putin

HotNews.ro
Yulia Navalnaya / Foto: Sebastian Christoph Gollnow / DPA / Profimedia
Yulia Navalnaya / Foto: Sebastian Christoph Gollnow / DPA / Profimedia

Yulia Navalnaya, soția lui Alexei Navalnîi, a respins joi concluziile unui raport care privea moartea soțului ei într-o închisoare din Arctica. Conform documentului oficial emis de autoritățile ruse, moartea opozantului lui Putin a fost cauzată de faptul că suferea de mai multe boli, inclusiv de hipertensiune arterială și pancreatită.

Soția lui Navalnîi a primit săptămâna trecută un raport conform căruia moartea disidentului rus nu s-a întâmplat în „circumstanțe criminale”, motiv pentru care nu vor deschide o anchetă. Ea a declarat că această constatare este una „absurdă”, scrie Reuters. 

Documentul a fost semnat de Alexander Varapayev, omul care, potrivit lui Navalnaya a refuzat inițial să îi predea trupul lui Navalnîi mamei acestuia. Raportul menționează că disidentului rus i s-a făcut rău brusc și a fost dus la o unitate medicală, unde personalul a încercat să îl salveze. 

Navalnaya a declarat că această versiune a fost o minciună și o mușamalizare. „Știm foarte bine că atunci când lui Alexei i s-a făcut rău, nu a fost dus la unitatea medicală, ci înapoi în celulă. Știm că a murit acolo, singur. A fost dus la unitatea medicală deja inconștient. În ultimele minute înainte de moarte s-a plâns de o durere acută în stomac. De ce toate acestea nu se regăsesc în raportul Comitetului de Investigații?”, a scris ea.

Care sunt bolile care apar în raport

Scrisoarea oficială preciza că Navalnîi suferea de mai multe boli, de la hipertensiune arterială și pancreatită până la deteriorarea vertebrelor și prezența virusului herpes în plămâni și splină. Conform raportului, opozantul lui Putin a murit după o creștere a tensiunii arteriale, ce i-a făcut inima să bată neregulat.

Navalnaya a spus că „una din trei persoane din Rusia” are boli cronice de tipul celor menționate în raport și că „oamenii nu mor brusc din așa ceva”. Ea a contestat, de asemenea, diagnosticul de aritmie cardiacă.

„Spuneți-mi, cum ați descoperit această aritmie în timpul autopsiei? Dereglările ritmului cardiac nu pot fi determinate post-mortem, iar în timpul vieții, Alexei nu a avut nicio boală de inimă”, a spus femeia.

Cu o zi înainte de moartea sa, Navalnîi a apărut prin videoconferință la una dintre audieri. Soția lui a menționat că era „plin de viață și vesel”, fără să aibă vreun simptom al vreunei boli. 

Yulia Navalnaya a anunțat că va cere o anchetă penală în legătură cu moartea soțului său, pe care ea o consideră o crimă și contează pe echipa lui Navalnîi, pentru a continua propria investigație independentă. 

Alexei Navalnîi, considerat liderul opoziției ruse, a murit brusc pe 16 februarie, după o plimbare la colonia penală „Lupul Polar”. Autoritățile au anunțat atunci că acesta și-a pierdut cunoștința, iar la scurt timp după asta, a murit. Certificatul său de deces arată ca decesul a avut loc „din cauze naturale”.

Atât Navalnaya, cât și susținătorii lui Navalnîi au acuzat Moscova pentru moartea opozantului rus. Kremlinul a negat atunci orice implicare, iar purtătorul de cuvânt al lui Putin a catalogat aceste acuzații ca fiind „nefondate și grosolane”.

INTERVIURILE HotNews.ro