Sari direct la conținut

Israelul cere evacuarea populației din două zone desemnate anterior ca zone umanitare sigure

HotNews.ro
Israelul cere evacuarea populației din două zone desemnate anterior ca zone umanitare sigure
Palestinieni în Khan Younis Foto: Thenews2/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Armata israeliană a ordonat vineri o nouă evacuare a zonelor din sudul și centrul Fâșiei Gaza desemnate anterior ca zonă umanitară sigură, afirmând că zonele au fost folosite de Hamas ca bază pentru lansarea de mortiere și rachete către Israel, relatează Reuters.

Armata a lansat fluturași de avertizare și a trimis mesaje text în zona de nord a orașului Khan Younis și în partea de est a orașului Deir Al-Balah, unde zeci de mii de oameni au căutat adăpost din cauza luptelor din alte părți ale Gazei.

„Avertizarea prealabilă a civililor este emisă pentru a atenua daunele asupra populației civile și pentru a permite civililor să se îndepărteze de zona de luptă”, a afirmat armata într-o declarație.

Anterior, armata a anunțat că a lovit o zonă din Khan Younis din care joi au fost lansate rachete către comunitatea Kissufim, găsind arme, inclusiv rachete de umăr și explozibili.

Ultimele avertismente de evacuare au fost lansate în timp ce negociatorii de la Doha urmau să se întâlnească pentru a doua zi de discuții în vederea ajungerii la un acord pentru oprirea luptelor din Gaza și eliberarea ostaticilor israelieni și străini.

Majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutați de mai multe ori de la începutul campaniei israeliene în Gaza, lansată în urma atacului condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie. Chiar și în zonele desemnate drept zone umanitare sigure, au fost raportate periodic victime ale loviturilor israeliene.

Israelul acuză Hamas și alte grupări militante că își amplasează în mod deliberat combatanții în zone civile, acuzație pe care Hamas o neagă.

În ultima perioadă, luptele au devenit mai dispersate și mai puțin organizate, pe măsură ce Hamas a trecut la tactici de gherilă prin intermediul unor grupuri mici de luptători.

INTERVIURILE HotNews.ro