Sari direct la conținut

FOTO Sindicatul Europol reclamă uniforme de proastă calitate, „sub orice critică”, în timp ce Poliția Română se pregătește de „alte trei contracte mamut”, de 65 de milioane de euro

HotNews.ro
Poliția Rutieră, Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com
Poliția Rutieră, Foto: Vlad Ispas | Dreamstime.com

Sindicatul Europol a reclamat vineri că uniformele livrate în ultima perioadă sunt „sub orice critică”, deşi teoretic arată mai bine decât vechile uniforme. Potrivit sindicaliştilor, au apărut, însă, mii de probleme din cauza proastei calităţi, iar Poliţia se pregăteşte de noi „trei contracte mamut”, scrie News.ro.

În replică, Poliţia Română a transmis că produsele s-au încadrat în specificaţiile din contract, iar, dacă apar neconformităţi, articolele de îmbrăcăminte sunt schimbate fără costuri suplimentare pentru poliţişti.

Europol: „Totul este sub orice critică”

„Au trecut cei doi ani în care, conform termenelor prevăzute de lege, acordul cadru privind achiziţionarea uniformei Poliţiei Române era valabil. (…) Ce s-a schimbat în bine? Tehnic, aproape toată uniforma. Avem un echipament nou, alte culori, altă croială, alt aspect. E de bine? Da şi nu. Considerăm că în proporţii sensibil egale, privind obiectiv la acest moment, noua uniformă aduce un plus de imagine şi «se aşează» altfel. Conferă o altă utilitate, aparent tactică, tuturor celor care o îmbrăcă… şi cam atât”, scriu reprezentanții Europol, într-un comunicat publicat pe site-ul sindicatului.

Sindicaliştii vorbesc şi despre „ce a rămas la fel”: „Plecând de la materialele folosite care sunt unele de cea mai slabă calitate, continuând cu modul de croire a reperelor de echipament, modul de asamblare al acestora care este deplorabil şi ajungând la produsul finit care arată bine doar în ambalajul în care este livrat, totul este sub orice critică”.

„Încă de la primele articole distribuite poliţiştii au criticat drastic calitatea materialelor, însă doar pe la colţuri în cadrul unităţilor din care provin. Credeţi că s-a întâmplat ceva? Absolut nimic (…) Problemele au fost cu miile, nu cu zecile, în toată ţara. Şi continuă să fie: pantaloni care se rup în zonele de tensiune, tricouri de pe care se dezlipesc accesoriile, geci şi bluze din care ies aţele ş.a.m.d.. În plus, a părut faptul că I.G.P.R.-ul a uitat că are poliţişti, atât femei, cât şi bărbaţi, înalţi. Nu mică ne-a fost mirarea să vedem colegi în stradă cu pantaloni la nivelul gleznei sau bluze ale căror mâneci lăsau, din start, ceasul la vedere sau abia intrau în pantaloni”, au mai transmis sindicaliştii.

„Licitații mamut”

Potrivit reprezentanților Europol, urmează „trei licitaţii mamut în valoare de 324.249.060 de lei, echivalentul a aproximativ 64,85 milioane euro, pentru asigurarea uniformei cadrelor I.G.P.R. în perioada 2025-2027”.

„Se va schimba ceva? Absolut nimic. Niciun poliţist nu a fost întrebat cu privire la utilitate, niciun sondaj nu a fost realizat printre efectivele Poliţiei Române pentru ca «inginerii» să înţeleagă ce anume e bine şi ce nu. Vom arunca iar zeci de milioane de euro pe nişte articole de echipament care vor îndeplini mult prea puţine cerinţe ale poliţiştilor”, mai acuză sindicaliştii.

„Ca de fiecare dată, vom urmări extrem de atenți toate aceste proceduri de achiziție. Nu de alta, dar la aproape 65 de milioane de euro, a doua oară, nu cred ca își mai permite nimeni să dea chix. Sau cine știe, poate dupa plata acestor sume se vor plăti comisioane «grase», toate pe spatele polițiștilor care vor trebui să poarte materiale de proastă calitate plătite «premium»”, mai afirmă Europol.

Poliția Română: „Produsele au parametrii conform celor din specificaţiile tehnice”

Poliţia Română a transmis vineri că a demarat procedura de achiziţie a uniformei pentru poliţişti astfel încât să fie asigurat echipamentul pentru promoţiile şcolilor de agenţi de poliţie, poliţiştii încadraţi direct, din sursă externă şi cei care au trecut în corpul ofiţerilor.

De asemenea, cu elementele de uniformă astfel achiziţionate vor fi dotaţi poliţiştii aflaţi în teren, în funcţie de solicitările concrete ale fiecărei unităţi.

”Reamintim că, în urma modificării HG nr. 1061 din 2002–republicată–privind stabilirea uniformei, echipamentului specific, însemnelor distinctive, insignei şi documentului de legitimare pentru poliţişti şi intrării în vigoare a OMAI nr. 183 din 2021 privind aprobarea Regulamentului pentru compunerea şi portul uniformelor de poliţie, precum şi a Regulilor pentru aplicarea normelor privind echiparea poliţiştilor, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost desfăşurate activităţile necesare, în vederea achiziţionării articolelor de echipament, cu respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice”, a precizat Poliţia Română.

Instituția mai spune că livrările articolelor de echipament au fost realizate în conformitate cu clauzele contractuale şi graficele de livrare la toate cele 46 de unităţi din cadrul Poliţiei Române (inspectorate judeţene, şcoli şi centre de formare), distribuţia produselor către poliţişti realizându-se din depozitele unităţilor.

„Precizăm faptul că, în cadrul procedurii de achiziţiei, cât şi la momentul recepţionării produselor, furnizorii au prezentat buletine de analiză/rapoarte de încercare, iar parametrii determinaţi prin acestea s-au încadrat în specificaţiile tehnice de produs. În situaţia în care au fost sesizate anumite neconformităţi, au fost efectuate verificări suplimentare la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Textile şi Pielărie Bucureşti, pentru determinarea caracteristicilor materialelor din care sunt confecţionate articolele de echipament, rezultând că produsele au parametrii conform celor din specificaţiile tehnice de produs”, menționează Poliția Română.

Poliţia a precizat, de asemenea, că pentru garanţia produselor a fost stabilit, încă din anul 2023, un mecanism la nivelul structurilor teritoriale, astfel încât, în cazul identificării unor neconformităţi la articolele de echipament, acestea să fie înlocuite, fără costuri suplimentare pentru poliţişti.

„De asemenea, pentru orice situaţie privind deteriorarea elementelor de uniformă, poliţiştii au în permanenţă posibilitatea să se adreseze structurii de profil a unităţii din care fac parte, în vederea înlocuirii acestora”, adaugă IGPR.

INTERVIURILE HotNews.ro