Sari direct la conținut

China: Șomajul în rândul tinerilor, la cel mai ridicat nivel din acest an / Cifre dezamăgitoare pentru gigantul asiatic

HotNews.ro
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images
Tineri in China, Foto: Lou Linwei / Alamy / Profimedia Images

Rata șomajului în rândul tinerilor din China, o prioritate pentru Beijing, a ajuns la 17,1% în iulie, cel mai ridicat nivel de la începutul anului, potrivit cifrelor oficiale care întăresc îngrijorările cu privire la creșterea chineză, potrivit AFP.

Gigantul asiatic este afectat de o criză fără precedent în vastul său sector imobiliar și de o încredere scăzută a consumatorilor și a întreprinderilor, care penalizează consumul, în timp ce tensiunile geopolitice cu Washingtonul și Uniunea Europeană îi amenință comerțul exterior.

„Prioritate absolută”

Premierul chinez Li Qiang, care supervizează politica economică, a cerut vineri ca dificultățile cu care se confruntă companiile să fie „auzite” și „luate în considerare”, potrivit unor comentarii citate de agenția oficială China News.

În mai, președintele Xi Jinping a cerut ca lupta împotriva șomajului în rândul tinerilor să devină o „prioritate absolută”.

Rata șomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a crescut la 17,1% în iulie, potrivit cifrelor Biroului Național de Statistică (NBS) publicate sâmbătă.

Această rată, care era mult mai scăzută în iunie (13,2%), nu mai include studenții în urma unei revizuiri a acestui indicator la începutul anului. Ea se află la cel mai înalt nivel în acest nou format. Înainte de această reproiectare, rata ajunsese la 21,3% anul trecut, incluzând studenții.

Indicatori dezamăgitori

În rândul tinerilor între 25 și 29 de ani, rata șomajului a crescut, de asemenea, în iulie, la 6,5%, față de 6,4% cu o lună înainte.

Rata șomajului pentru ansamblul forței de muncă a fost de 5,2% luna trecută.

Această cifră este o reflectare incompletă a situației economice, deoarece este calculată numai pentru orașe. Ea exclude milioane de lucrători migranți din zonele rurale, care sunt deosebit de vulnerabili la încetinirea creșterii economice.

În iunie, aproximativ 11,8 milioane de absolvenți au intrat pe piața muncii, ceea ce poate explica creșterea bruscă din iulie.

Cifrele privind șomajul se adaugă unei serii de indicatori economici care au fost considerați dezamăgitori în această săptămână, în ciuda măsurilor recente luate de guvern pentru a încerca să relanseze creșterea în a doua cea mai mare economie a lumii.

În special, conform cifrelor oficiale, producția industrială a încetinit luna trecută (+5,1% în ritm anual), cel mai scăzut ritm din martie.

De asemenea, cererea de împrumuturi bancare s-a contractat pentru prima dată în aproape 20 de ani, semn al climatului economic dificil.

China vizează o creștere economică de „aproximativ 5%” în acest an.

INTERVIURILE HotNews.ro