Sari direct la conținut

Grevă cu 1 milion de medici în India, după violarea și uciderea în spital a unei doctorițe de 31 de ani

HotNews.ro
O femeie trece pe lângă o pictură murală realizată pe un zid de pe marginea drumului în Ajmer, pe 17 august, care condamnă violarea și uciderea unui medic în statul indian West Bengal din India. Medicii indieni au lansat o grevă la nivel național. Foto: Himanshu SHARMA / AFP / Profimedia
O femeie trece pe lângă o pictură murală realizată pe un zid de pe marginea drumului în Ajmer, pe 17 august, care condamnă violarea și uciderea unui medic în statul indian West Bengal din India. Medicii indieni au lansat o grevă la nivel național. Foto: Himanshu SHARMA / AFP / Profimedia

Spitalele și clinicile din India au refuzat pacienții, cu excepția cazurilor de urgență, sâmbătă, în timp ce cadrele medicale au început o grevă de 24 de ore în semn de protest față de violul brutal și uciderea unui medic în orașul Kolkata din estul țării, informează Reuters.

Mai mult de un milion de medici sunt așteptați să se alăture grevei, paralizând serviciile medicale din cea mai populată națiune din lume.

Spitalele au declarat că cadrele didactice de la facultățile de medicină au fost solicitate pentru cazurile de urgență.

Greva, care a început la ora 6 a.m. (00:30 GMT), a întrerupt accesul la procedurile medicale elective și la consultațiile ambulatorii, potrivit unei declarații a Asociației Medicale Indiene.

O doctoriță, violată și omorâtă la locul de muncă

O doctoriță stagiară în vârstă de 31 de ani a fost violată și ucisă săptămâna trecută în interiorul colegiului medical din Kolkata unde lucra, declanșând proteste la nivel național în rândul medicilor și amintind de un caz de viol în grup și uciderea unei studente în vârstă de 23 de ani într-un autobuz în mișcare din New Delhi în 2012.

În fața Colegiului Medical RG Kar, unde a avut loc crima, o prezență puternică a poliției a fost observată sâmbătă, în timp ce incinta spitalului era pustie, potrivit agenției de știri ANI.

Mamata Banerjee, ministrul-șef al Bengalului de Vest, care include Kolkata, a sprijinit protestele din tot statul, cerând ca ancheta să fie accelerată, iar vinovații să fie pedepsiți în cel mai dur mod posibil.

Un număr mare de clinici private și centre de diagnosticare au rămas închise sâmbătă în Kolkata.

Dr. Sandip Saha, un pediatru din oraș care lucrează la privat, a declarat pentru Reuters că nu se va ocupa de pacienți decât în caz de urgență.

Spitalele și clinicile din Lucknow în Uttar Pradesh, Ahmedabad în Gujarat, Guwahati în Assam și Chennai în Tamil Nadu și alte orașe s-au alăturat grevei, care se anunță a fi una dintre cele mai mari din istoria recentă.

În statul Odisha, pacienții stăteau la coadă, iar medicii șefi încercau să gestioneze aglomerația, a declarat pentru Reuters Dr. Prabhas Ranjan Tripathy de la All India Institute of Medical Sciences din orașul Bhubaneswar.

„Medicii rezidenți sunt în grevă totală și, din această cauză, presiunea crește asupra tuturor membrilor facultății, ceea ce înseamnă medici seniori”, a spus el.

Cozi la spitale

Pacienții au stat la coadă la spitale, unii neștiind că agitația nu le va permite să primească îngrijiri medicale.

„Am cheltuit 500 de rupii (6 dolari) pe călătorie pentru a veni aici. Am paralizie și o senzație de arsură la picioare, la cap și în alte părți ale corpului”, a declarat pentru televiziunea locală un pacient de la SCB Medical College Hospital din orașul Cuttack din Odisha.

„Nu știam de grevă. Ce putem face? Trebuie să ne întoarcem acasă”.

Raghunath Sahu, în vârstă de 45 de ani, care a stat la coadă la SCB Medical College and Hospital din Cuttack, a declarat pentru Reuters că numărul stabilit de pacienți pentru a fi consultați de medici a fost epuizat înainte de prânz.

„Am adus-o pe bunica mea bolnavă. Nu au consultat-o astăzi. Va trebui să aștept o altă zi și să încerc din nou”, a spus Sahu în timp ce se îndepărta de coadă.

Ancheta în cazul doctoriței violate și ucise

Biroul Central de Investigații din India, agenția care investighează violul și crima, a convocat o serie de studenți la medicină de la colegiul RG Kar pentru a stabili circumstanțele crimei, potrivit unei surse din cadrul poliției din Kolkata.

De asemenea, CBI l-a interogat vineri pe directorul spitalului, a declarat sursa.

Guvernul indian a introdus schimbări radicale în sistemul de justiție, inclusiv sentințe mai dure, după violul în grup din Delhi, însă militanții spun că s-au schimbat puține lucruri.

Furia față de eșecul legilor mai dure de a descuraja un val crescând de violență împotriva femeilor a alimentat protestele medicilor și ale grupurilor de femei.

„Femeile formează majoritatea profesiei noastre în această țară. În repetate rânduri, am cerut siguranță pentru ele”, a declarat vineri președintele IMA, R. V. Asokan, pentru Reuters.

IMA a solicitat măsuri juridice suplimentare pentru a proteja mai bine lucrătorii din domeniul sănătății de violență și o anchetă rapidă a crimei „barbare” din Kolkata.

„Pedeapsa este cu siguranță necesară (și) trebuie să fie o pedeapsă foarte aspră, dar în același timp ar trebui să aibă loc executarea, punctul culminant final al pedepsei. Iar acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Shobha Gupta, avocat criminalist, care a reprezentat o femeie musulmană violată în grup în timpul revoltelor religioase care au măturat statul Gujarat din vestul țării în 2002.

INTERVIURILE HotNews.ro