Sari direct la conținut

Algeria: Imane Khelif aclamată de o mulțime imensă în regiunea sa natală / Plângere împotriva lui Elon Musk și Donald Trump

HotNews.ro
Algeria: Imane Khelif aclamată de o mulțime imensă în regiunea sa natală / Plângere împotriva lui Elon Musk și Donald Trump
Primire triumfală pentru Imane Khelif, Foto: AFP / AFP / Profimedia

Campioana olimpică algeriană la box Imane Khelif, care s-a aflat fără să vrea în centrul unei controverse majore în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris, a fost aclamată de o mulțime imensă la Tiaret, la întoarcerea în regiunea sa natală, potrivit AFP.

Algerianca Imane Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, au cucerit aurul olimpic, deși fuseseră interzise la Mondial după testele de gen. 

Mii de persoane s-au adunat vineri seara pe străzile acestui oraș cu aproximativ 200 000 de locuitori, situat la 340 km sud-vest de Alger, pentru a o saluta după triumful său la Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit unui corespondent AFP.

Întrebată despre plângerea pe care a depus-o pentru hărțuire informatică, Imane Khelif a refuzat să răspundă. „Astăzi este o zi de sărbătoare. Mă voi ocupa de asta la momentul potrivit”, a explicat ea.

Plângere împotriva lui Elon Musk, JK Rowling și Donald Trump

Cu toate acestea, antrenorul ei, Mohamed Chaoua, a subliniat că președintele Abdelmadjid Tebboune urmărește personal această chestiune.

Șeful statului „a spus că nu vom renunța la drepturile noastre” (o plângere a fost depusă împotriva lui Elon Musk, JK Rowling și Donald Trump, printre alții), a declarat antrenorul, subliniind în același timp că întoarcerea lui Imane a fost „o zi (…) de bucurie” și că problemele juridice ar trebui abordate în forurile corespunzătoare.

O anchetă a fost deschisă în Franța în urma unei plângeri pentru hărțuire cibernetică agravată depusă de Imane Khelif, care a fost victima unei campanii de ură pe rețelele de socializare imediat după încheierea primului său meci împotriva italiencei Angela Carini, sugerând că este „un bărbat care luptă împotriva femeilor”.

Imane Khelif aclamată de o mulțime imensă în regiunea sa natală, Foto: Anis Belghoul / AP / Profimedia

Potrivit avocatului său, Nabil Boudi, ancheta penală desfășurată de o unitate specializată a Parchetului din Paris urmărește să stabilească „cine s-a aflat în spatele acestei campanii misogine, rasiste și sexiste” și „va trebui, de asemenea, să îi cerceteze pe cei care au alimentat acest linșaj digital”.

Imane Khelif, în vârstă de 25 de ani, a câștigat finala categoriei -66 kg pe 9 august la Jocurile Olimpice de la Paris. Participarea sa la Jocurile de la Tokyo din vara anului 2021 nu a dat naștere la nicio controversă.

Primire călduroasă

„Sunt o femeie puternică, cu puteri speciale. Din ring, am trimis un mesaj celor care erau împotriva mea”, a declarat pugilista după victoria sa. „Am fost atacată și au făcut o campanie feroce împotriva mea, iar acesta este cel mai bun răspuns pe care îl pot da. Răspunsul a fost întotdeauna în ring”, a adăugat ea.

Înghesuiți încă de dimineață în jurul sediului wilaya (prefectura) din Tiaret, o regiune rurală semi-aridă, suporterii au explodat de bucurie când campioana olimpică a apărut la lăsarea serii într-un autobuz cu etaj escortat de vehicule ale jandarmeriei.

În strigătele „Imane Khelif” și sloganul „unu, doi, trei, viva l’Algérie”, fanii au ovaționat-o în picioare pe eroina lor, înconjurată de membrii familiei sale.

„A fost o primire călduroasă pe care am simțit-o astăzi. Toți algerienii au dreptul să se bucure și să se simtă bine”, a declarat sportiva de 25 de ani.

INTERVIURILE HotNews.ro