Războiul cultural de la Jocurile Olimpice pe tema genului pugilistei Imane Khelif a pornit din Rusia – WSJ
Stârnind o dezbatere aprinsă care a inflamat planeta, Rusia a obținut exact ce și-a dorit: un loc la Jocurile Olimpice de la Paris la care nici măcar nu fusese invitată, scrie cotidianul Wall Street Journal (WSJ).
Pugilista algeriană Imane Khelif era pe punctul de a obține o medalie de aur la campionatele mondiale de box de anul trecut, în momentul în care a fost descalificată – o decizie care a pornit practic dezbaterea aprinsă ce a zguduit Jocurile Olimpice de la Paris în ultimele zile.
Chiar dacă luptase cu alte femei timp de ani de zile fără nicio controversă, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Khelif a picat un test medical nespecificat și a fost considerată neeligibilă pentru competiție.
Momentul, scrie WSJ, a fost curios, decizia fiind luată la doar câteva zile după ce Khelif a bătut-o pe Azaliia Amineva, o rusoaică neînvinsă până atunci. Organismul care a emis interdicția, Asociația Internațională de Box (IBA), are legături financiare puternice cu Rusia și este condus de un fost boxer prieten cu Vladimir Putin.
Când Khelif a intrat în lupta pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris, dezbaterea pe tema eligibilității sale a explodat, declanșând un război cultural care a atras reacții din întreaga lume și a inflamat deja și alegerile prezidențiale din SUA.
Printre cele mai proeminente voci care s-au plâns de nedreptățile făcute celorlalte femei din competiție s-au numărat Elon Musk, prim-ministra Giorgia Meloni și J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter.
În acest proces, scrie WSJ, Rusia a obținut exact ceea ce își dorea: un loc important la Jocurile Olimpice la care nu a fost invitată.
Dorința de „a perturba”
În 2019, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a luat măsura drastică de a lăsa IBA fără autoritatea sa asupra boxului la Jocurile Olimpice, pe fondul acuzațiilor de corupție generalizată.
Prin această mișcare, CIO și-a asumat totodată responsabilitatea de a determina eligibilitatea sportivelor pentru competiția de box feminin de la Tokyo 2021 – și, ulterior, Paris – o problemă spinoasă în sporturi, care este lăsată de obicei la latitudinea federațiilor internaționale.
Acum, scrie WSJ, CIO a acuzat în mod deschis Rusia că a declanșat scandalul, aducând la suprafață cazul care a avut loc la campionatele mondiale organizate de IBA anul trecut – și utilizând sportul pentru a semăna discordie.
„Acest caz se încadrează în narațiunea globală, care este aceea de a perturba”, a declarat Christian Klaue, purtătorul de cuvânt al CIO, sâmbătă, după ce Khelif a învins-o pe pugilista din Ungaria Luca Hámori, pentru a avansa în semifinala de marți, care îi asigură o medalie.
IBA, scrie WSJ, a perturbat o competiție la care nu are niciun rol oficial.
„Citiți printre rânduri”
Organizația a ținut luni o conferință de presă la Paris despre care a spus că va fi „dedicată explicării detaliate a motivelor descalificării a două pugiliste”.
Este vorba despre Khelif și taiwaneza Lin Yu-ting, pe care IBA a descalificat-o de la campionatele mondiale din 2023 pentru ceea ce a spus că a fost un test de gen nereușit. Și Lin a câștigat meciul din sferturile de finală de duminică, asigurându-și, de asemenea, o medalie.
Oficialii IBA au oferit însă puține informații noi și nu au prezentat detalii cu privire la specificul testelor de gen pe care spun că le-au administrat. Secretarul general Chris Roberts a declarat că IBA nu poate împărtăși nicio informație medicală din cauza regulilor de confidențialitate, sfătuind jurnaliștii să „citească printre rânduri”.
Între timp, președintele asociației, Umar Kremlev, l-a criticat pe președintele CIO, Thomas Bach, și a susținut că scopul său a fost să protejeze sportivele.
Președintele CIO, Thomas Bach a catalogat scandalul un „război cultural motivat politic”. Iar războiul cu pricina s-a extins rapid în lume, ajungând și în discursul politic american.
La un eveniment de campanie recent Donald Trump a afirmat în mod fals că Khelif a fost un boxer de succes de sex masculin care a „făcut tranziția”.
Ce teste a folosit IBA?
Liderii CIO au respins credibilitatea testelor de gen ale IBA, calificând metoda și procesul prin care acestea au fost efectuate drept ilegitime. Ei au subliniat că pugilistele în cauză s-au născut femei și au concurat întotdeauna ca femei.
BBC scrie că nu a putut determina în ce constau testele de eligibilitate efectuate de IBA.
Într-un interviu acordat joia trecută redactorului sportiv al BBC, directorul executiv al IBA, Chris Roberts, a declarat că în „ambele cazuri” au fost găsiți cromozomi masculini XY.
El a spus că testele de eligibilitate nespecificate au fost efectuate ca urmare a „preocupărilor” ridicate de alți luptători, antrenori și comisia medicală a IBA.
La conferința de luni, Roberts a declarat că Khelif și Lin au fost testate pentru prima dată la Campionatele Mondiale din 2022 de la Istanbul, Turcia, dar nu s-a luat nicio măsură deoarece rezultatele au fost „neconcludente”.
Dar, în timp ce Roberts a vorbit despre „teste cromozomiale”, Kremlev a părut să sugereze că testele au fost pentru a determina nivelurile de testosteron ale pugilistelor.
Testosteronul este un hormon care poate crește masa musculară și forța. Cromozomii poartă informații genetice, inclusiv sexul unei persoane.
„Am obținut rezultatele testelor pe care ne-au permis să le facem și aceste rezultate ale testelor arată că au niveluri ridicate de testosteron, ca bărbații”, a spus Kremlev.
Legăturile IBA cu guvernul rus
CIO și-a exprimat de ani de zile îngrijorarea cu privire la legăturile strânse ale federației internaționale de box și ale liderilor săi cu guvernul rus.
Kremlev a devenit președinte al IBA la sfârșitul anului 2020, iar una dintre primele decizii a fost încheierea unei înțelegeri cu furnizorul de energie Gazprom, controlat de statul rus, pentru a servi drept sponsor principal. De asemenea, el a mutat o parte din operațiunile IBA în Rusia.
Kremlev, fost membru al unei grupări de motocicliști ruși pro-Putin, a criticat vehement CIO și pe Bach personal. Chiar înainte de controversa privind boxul, el a numit Jocurile de la Paris „o sodomie totală și distrugerea valorilor tradiționale din întreaga lume”.
Oficialii ruși, care rareori ratează o ocazie de a critica Jocurile de la Paris, l-au apărat pe Kremlev și IBA.
„Multe mulțumiri CIO care a organizat acest circ”, a declarat Dmitri Svișcev, președintele Comisiei pentru cultură fizică și sport din Duma de Stat.
La rândul său, deputatul pro-Kremlin Alexei Pușkov a profitat de ocazie pentru a-și semnala sprijinul pentru Trump.
„Susținătorii lui Trump spun că el va pune capăt acestui lucru și va interzice bărbaților biologici să participe la sporturile feminine”, a declarat el, potrivit ziarului parlamentar oficial al Rusiei. „Ar fi frumos să-i dăm afară pe toți transgenderii latenți din conducerea CIO”, a adăugat politicianul.