Sari direct la conținut

Alain Delon la Cannes: ultimele confesiuni ale unui monstru sacru

HotNews.ro
Alain Delon la Cannes: ultimele confesiuni ale unui monstru sacru
Alain Delon la Cannes, Foto: SYSPEO / Sipa Press / Profimedia

Câteva lacrimi și câteva anecdote: onorat la Cannes în primăvara anului 2019 cu un Palme d’Or onorific, monstrul sacru al cinematografiei Alain Delon, care a murit duminică la vârsta de 88 de ani, a profitat de ocazie pentru a reveni asupra lungii sale cariere în timpul unui masterclass încărcat de emoție, potrivit AFP.

Sfatul lui Allégret: „Nu te juca, trăiește”

În 1957, Alain Delon, care nu avea nicio pregătire actoricească, a făcut primul său film, „Quand la femme s’en mêle” de Yves Allégret.

„Înainte de prima scenă, în prima zi, el mi-a spus: „Aș vrea să te văd două minute în cabina de probă, aș vrea să-ți spun ceva”. Și mi-a spus acest lucru, care m-a marcat pentru tot restul vieții, care a fost de cea mai mare importanță: ‘Ascultă-mă cu atenție: nu juca, arată așa cum arăți, vorbește așa cum vorbești, ascultă așa cum asculți, fă totul așa cum faci tu, fii tu însuți, nu juca, trăiește’”, a povestit el.

„Așa cum am spus mai târziu, nu am jucat niciodată în viața mea, în toate filmele pe care le-am făcut. Eu îmi trăiesc rolurile”, a adăugat Delon

„Plein soleil”: „băiatul are dreptate”

În 1960, Alain Delon devine o vedetă datorită filmului „Plein soleil” al lui René Clément, primul său film important, pentru care reușește să-l convingă pe regizor să joace rolul principal, cel al infractorului Tom Ripley, și nu pe cel al fiului unui miliardar planificat pentru el. „Totul s-a întâmplat într-o noapte”, spune el.

„Erau cei doi producători, frații Hakim, și René Clément. Totul a avut loc la el acasă și acolo era soția lui, Bella, care era totul pentru René Clément, care îl controla și îl supraveghea mereu și în care avea o încredere enormă. Apoi producătorii au început să vorbească cu mine, iar eu am spus cu blândețe ceea ce credeam: „Ascultați, asta nu este pentru mine””, își amintește el.

„Regizorul s-a enervat puțin (…) Și în acel moment, a fost liniște. Era doamna René Clément în spatele bucătăriei, ștergându-și vasele, și a spus ‘René dragă, băiatul are dreptate’. Asta a fost tot.

Lacrimi pentru Annie Girardot

După proiecția unui fragment din filmul „Rocco și frații săi” (1960) de Luchino Visconti, în care a jucat alături de Annie Girardot, Alain Delon nu și-a putut stăpâni lacrimile. „Nu am venit aici să plâng”, spune actorul în vârstă de 83 de ani, copleșit de emoție.

„Să o văd pe Annie așa cum am văzut-o acolo m-a ucis. Este magnifică”, a adăugat el, în aplauzele publicului, după ce și-a amintit de întâlnirea sa cu Visconti: «Mi-a spus: »Tu ești Rocco. Am văzut ‘Plein soleil’, Rocco vei fi tu, dacă nu-l refuzi”.

„Samuraiul” și pasărea lui Melville

Alain Delon își amintește de întâlnirea sa cu Jean-Pierre Melville pentru primul dintre cele trei filme pe care le-au realizat împreună, „Le Samouraï” (1967).

„Melville începe să-mi spună povestea. Eu stau acolo, iar după 4-5 minute, Jef Costello (personajul său) încă nu a scos un cuvânt. Așa că îl opresc și îi spun: Jean-Pierre, îmi spui povestea de cinci minute și eu tot nu am scos un cuvânt. El spune: „Nu, nu încă, asta va veni mai târziu”. Eu i-am spus: „Atunci nu are rost să merg mai departe, eu fac filmul”.

Actorul a povestit în continuare cum filmările, în care personajul său are o pasăre în cușcă, au fost întrerupte de incendiul de la studiourile lui Melville din Paris.

„M-am grăbit la studiouri”, își amintește el. „Acolo îl văd pe Melville, soția sa, secretara sa, privind cum îi arde viața”, spune el. „La un moment dat, mi-a spus: „Nuca mea de cocos, pasărea noastră. Pasărea noastră”. Întreaga sa carieră era în flăcări, totul era ruinat, iar el se gândea la pasărea noastră care se prăjea și la nimic altceva”.

INTERVIURILE HotNews.ro