Sari direct la conținut

Bulgaria amână organizarea alegerilor anticipate, după eșecul formării unui guvern interimar care să le organizeze

HotNews.ro
Preşedintele bulgar Rumen Radev, Foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images
Preşedintele bulgar Rumen Radev, Foto: Ludovic Marin / AFP / Profimedia Images

Noile alegeri parlamentare din Bulgaria, programate să aibă loc la 20 octombrie, au fost amânate, a anunţat luni preşedintele Rumen Radev, citat de DPA și Agerpres.

Formarea unui guvern interimar, care urma să organizeze scrutinul, a eşuat în mod neaşteptat.

Radev a refuzat să aprobe cabinetul interimar propus de prim-ministrul interimar desemnat, Goriţa Grancearova-Kojareva.

Motivul disputei îl constituie actualul ministru de interne, Kalin Stoianov, care ar fi urmat să îşi păstreze postul în noul guvern interimar. Preşedintele Radev şi coaliţia liberal-conservatoare „Continuăm Schimbarea – Bulgaria Democrată” (PP-DB) îl acuză însă pe Stoianov că este incapabil să organizeze alegeri corecte.

În faţa palatului prezidenţial şi a unor secţii de poliţie din câteva oraşe s-au strâns poliţişti pentru a-l susţine pe Stoianov.

Ei au acuzat PP-DB că vrea să domine Ministerul de Interne din motive de politică de partid în perspectiva viitoarelor alegeri.

Goriţa Grancearova-Kojareva s-a alăturat şi ea acţiunii la Sofia, depunând o plângere la procurorul general, în care acuză ‘presiuni politice’ asupra sa pentru a nu-l păstra în guvern pe ministrul Stoianov.

Eşecul premierului desemnat adânceşte criza politică în Bulgaria, unde ar trebui să aibă loc a şaptea rundă de alegeri parlamentare în trei ani şi jumătate, însă lipseşte un guvern interimar care să o organizeze.

Rândurile celor din care preşedintele Radev poate numi un nou prim-ministru interimar sunt limitate la un cerc restrâns de oficiali de rang înalt, adaugă DPA.

INTERVIURILE HotNews.ro