Sari direct la conținut

Soluție inedită la Focșani pentru problema câinilor vagabonzi: bani pentru cei care aduc animalele la adăpost

HotNews.ro
Maidanezi in Capitala, Foto: Agerpres
Maidanezi in Capitala, Foto: Agerpres

Primăria din Focșani a decis să acorde recompense persoanelor care aduc câinii la adăpostul organizat de municipalitate la Golești, pentru a limita numărul animalelor abandonate pe stradă. Vizați sunt cei care nu își mai permit sau nu mai vor să țină câini.

„Acţiunea de informare vizează în special reducerea cazurilor de abandon al câinilor în Municipiul Focşani, care s-au înmulţit în acest an. Pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu mai vor sau nu mai pot să aibă grijă de un câine, îi informăm că au posibilitatea să îl predea adăpostului public de la Goleşti”, se arată într-un comunicat de presă al primăriei Focşani, citat de Agerpres.

Persoanele care predau câinii la adăpostul Serviciului de Gestionare a Câinilor fără Stăpân sunt recompensate cu suma de o sută de lei pentru fiecare câine adult (în vârstă de peste un an) şi cu 50 de lei pentru puii cu vârsta cuprinsă între 4 – 12 luni. Puii sub patru luni nu se acceptă fără mamă. Nu se spune în hotărârea consiliului local ce se întâmplă în cazul în care unele persoane vin la adăpost cu câinii altoral.

Prin campania de informare „Nu abandonați câinii pe stradă”, proprietarii de câini vor fi informați asupra obligațiilor și sancțiunile pe care le riscă dacă nu respectă aceste obligații.

Astfel, sterilizarea, vaccinarea şi microciparea câinilor sunt obligatorii, iar fiecare animal trebuie înregistrat în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân din România. Animalele nu trebuie hrănite pe străzi, alei, parcuri, scări de bloc, cimitire sau alte spaţii care aparţin domeniului public, hrănirea câinilor fără stăpân putând fi sancţionată cu amendă între 800 – 1.000 lei.

Totodată, în timpul plimbării pe domeniul public, câinele trebuie să poarte lesă şi botniţă iar proprietarul să aibă asupra sa carnetul de sănătate al acestuia, o mănuşă şi o pungă de plastic pentru a strânge fecalele. Persoanele care nu respectă obligaţia de a curăţa fecalele animalului de companie riscă o amendă între 300 şi 500 lei.

INTERVIURILE HotNews.ro