Sari direct la conținut

Moscova a publicat un videoclip cu Putin. Ceva a fost tăiat însă la editare

HotNews.ro
Moscova a publicat un videoclip cu Putin. Ceva a fost tăiat însă la editare
Vladimir Putin în vizită la Beslan/Profimedia

Un videoclip cu Vladimir Putin care se întâlnește cu mamele victimelor atacului terorist de la școala din Beslan de acum 20 de ani a fost dat publicității. Kremlinul a tăiat însă o parte a întâlnirii. 

Pe 20 august, Vladimir Putin a vizitat orașul Beslan, locul asediului asupra unei școli în 2004 și unde au fost ucise 333 de persoane, iar 1.000 au fost luate ostatice. Pentru prima dată în două decenii, Putin s-a întâlnit cu membri ai Mothers of Beslan (Mamele din Beslan, n.red.), un grup de advocacy pentru părinții ai căror copii au fost victimele atacului, scrie site-ul independent rusesc Meduza.

Mai târziu în cursul zilei, Kremlinul a publicat un videoclip al întâlnirii, dar nu înainte de a edita toate comentariile și întrebările mamelor pentru președinte. Potrivit Agentstvo Media, mamele au fost anunțate despre eveniment cu doar o zi înainte și, deși mulți dintre membrii organizației doreau să vorbească cu Putin, doar trei au avut voie să participe. Clipul nu se găsește pe versiunea engleză a site-ului, acolo unde sunt doar imagini de la întâlnire.

Este doar a doua călătorie pe care președintele rus a făcut-o în oraș de la atac; precedenta a fost în 2008 (când Putin era prim-ministru al Rusiei). Vizita de marți marchează, de asemenea, a doua oară când Putin se întâlnește cu Mamele din Beslan: prima dată a fost la Moscova în 2005.

Videoclipul oficial al întâlnirii de la Kremlin îl arată doar pe Putin vorbind. Aproape în niciun moment al filmării nu face contact vizual cu vreuna dintre femeile din organizație. După ce a greșit numărul copiilor care au murit în atac, Putin își concentrează cea mai mare parte a discursului vorbind despre lupta Rusiei împotriva „dușmanilor” săi, despre care, spune el, includ „neonaziști” și țări străine.

Femeile nu sunt prezentate punând întrebări în videoclipul Kremlinului. Cofondatoarea Mamelor din Beslan, Aneta Gadieva, care și-a pierdut fiica de nouă ani în timpul asediului, a declarat pentru agenția independentă Agentstvo că femeile s-au plâns președintelui de ancheta autorităților cu privire la atac, care nu a fost niciodată închisă oficial, și i-a amintit lui Putin de promisiunea lui din 2005 de a oferi „întregul adevăr” despre asediu. Ca răspuns, a spus ea, Putin a susținut că nu cunoaște toate detaliile investigației și a sfătuit-o „să-l contacteze pe șeful Comitetului de Investigații Rus, Alexander Bastrykin.

INTERVIURILE HotNews.ro