Sari direct la conținut

Netanyahu insistă cu ideea unui asalt terestru în Rafah, unde s-au refugiat 1,3 milioane de palestinieni: „Este ultimul bastion Hamas” / Reacția grupării teroriste

HotNews.ro
Fetiță palestiniană lângă o tabără pentru refugiați din Rafah, Foto: Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia
Fetiță palestiniană lângă o tabără pentru refugiați din Rafah, Foto: Yasser Qudih / Xinhua News / Profimedia

Premierul israelian a insistat duminică asupra ideii sale de a lansa o ofensivă militară împotriva orașului Rafah, în sudul extrem al Fâșiei Gaza, în timp ce Hamas a spus că așa ceva ar duce la „zeci de mii de morți” în rândul populației civile, transmite AFP.

De asemenea, mai multe țări au avertizat în legătură cu o „catastrofă umanitară” în cazul unui asalt asupra orașului în care, potrivit ONU, s-au refugiat peste 1,3 milioane de palestinieni.

Marea majoritate a acestora au fugit de războiul care face ravagii de patru luni între Israel și mișcarea islamistă.

Luptele păreau deosebit de intense duminică dimineață la câțiva kilometri mai la nord, la Khan Younès, unul dintre bastioanele comandamentului Hamas, unde armata israeliană îi vânează pe combatanții săi de mai multe săptămâni.

Corespondenții AFP au auzit explozii, avioane care zburau deasupra lor și au văzut mai multe coloane de fum negru care se ridicau din oraș și din împrejurimi.

Armata israeliană „continuă să elimine teroriștii și să desfășoare operațiuni specifice în vestul” orașului, a precizat aceasta.

Netanyahu: Rafah este ultimul bastion Hamas

„Victoria ne este la îndemână. O vom obține”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu într-un interviu acordat postului ABC News care va fi difuzat duminică, descriind Rafah drept „ultimul bastion” al mișcării islamiste.

„Cei care spun că nu trebuie neapărat să intrăm în Rafah ne spun, de fapt, că trebuie să pierdem războiul și să lăsăm Hamas acolo”, a spus el.

Israelul va asigura „un pasaj sigur pentru populația civilă, astfel încât să poată părăsi” orașul, care se sprijină pe frontiera închisă cu Egiptul, a adăugat el, fără a preciza unde s-ar putea refugia civilii.

Numeroase țări sunt contra unei operațiuni terestre acolo

Operațiunea israeliană îngrijorează țările străine. Emiratele Arabe Unite și-au exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la „repercusiunile umanitare grave” ale unui asalt israelian.

Qatarul a „condamnat cu fermitate” amenințările Israelului în privința Rafah, iar Organizația Cooperării Islamice (OCI) a denunțat „încercările de a expulza cu forța poporul palestinian de pe pământul său”.

La Teheran, președintele iranian Ebrahim Raissi a cerut duminică excluderea Israelului din ONU, afirmând că ofensiva israeliană în Gaza este „o crimă împotriva umanității”.

Sâmbătă, Arabia Saudită a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU „pentru a împiedica Israelul să provoace o catastrofă umanitară”.

Pentru șeful diplomației europene, Josep Borrell, o ofensivă la Rafah ar provoca „o catastrofă umanitară de nedescris”.

Statele Unite, principalul aliat al Israelului, sunt de asemenea îngrijorate de soarta civililor. Președintele american Joe Biden a ridicat joi tonul împotriva Israelului, calificând drept „excesiv” „răspunsul” acestuia la atacul din 7 octombrie.

Reacția grupării teroriste

Hamas a avertizat asupra unei „catastrofe și a unui masacru care s-ar putea solda cu zeci de mii de martiri și răniți”.

Rafah este ultimul mare centru urban în care armata israeliană nu a intrat încă. Acest oraș, transformat într-o uriașă tabără improvizată, este principalul punct de intrare pentru ajutorul umanitar, care este încă insuficient.

Pe rețelele lor de socializare, liderii Hamas au denunțat duminică situația umanitară dramatică din teritoriu.

„Unele familii nu primesc decât o jumătate de masă la două zile”, a afirmat mișcarea islamistă, acuzând forțele israeliene că „împiedică sosirea ajutoarelor” în Gaza, în special în nord, unde luptele continuă și unde „situația umanitară este chiar dincolo de stadiul de catastrofă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro