Sari direct la conținut

Un judecător a ordonat închiderea imediată a platformei X în Brazilia

HotNews.ro
Un judecător a ordonat închiderea imediată a platformei X în Brazilia
Rețeaua de socializare X, suspendată în Brazilia (Foto: Jaque Silva/SOPA Images/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia)

Un judecător de la Curtea Supremă braziliană a dispus vineri „suspendarea imediată” a platformei de social media X din țară, după ce a expirat un termen impus de instanță pentru ca aceasta să identifice un reprezentant legal în Brazilia, relatează Reuters.

Mișcarea este cel mai recent capitol al unui conflict între judecătorul de la Curtea Supremă braziliană Alexandre de Moraes și Elon Musk, care a hotărât și înghețarea conturilor bancare ale furnizorului de internet prin satelit Starlink în Brazilia.

În decizie, Moraes a dispus suspendarea completă și imediată a X în țară până când toate hotărârile judecătorești aferente cu privire la X sunt respectate, inclusiv plata unor amenzi în valoare de 18,5 milioane de reali (3,28 milioane de dolari) și numirea unui reprezentant legal în Brazilia.

Moraes a ordonat autorității de reglementare în telecomunicații Anatel să pună în aplicare ordinul de suspendare și să confirme instanței în termen de 24 de ore că a executat-o.

În încercarea de a evita utilizarea rețelelor private virtuale (VPN) pentru a evita blocajul, Moraes a spus că persoanele sau companiile care vor încerca să păstreze accesul la rețeaua socială în acest fel ar putea fi amendate cu până la 50.000 de reali pe zi.

Platforma X a declarat joi seara că se așteaptă ca judecătorul de la Curtea Supremă, Alexandre de Moraes, să ordone închiderea sa „în curând”, după ce a expirat termenul impus de instanță pentru identificarea unui reprezentant legal în Brazilia.

La începutul acestui an, Moraes  ordonat rețelei de socializare X să blocheze anumite conturi implicate în anchetele așa-ziselor miliții digitale acuzate că răspândesc știri distorsionate și ură.

Musk, care a denunțat hotărârea ca fiind cenzură, a răspuns prin închiderea birourilor platformei din Brazilia. X, cunoscut anterior sub numele de Twitter, a declarat la acea vreme că serviciile sale vor fi încă disponibile în Brazilia.

INTERVIURILE HotNews.ro