Sari direct la conținut

Klaus Iohannis, vizită la Chișinău. „Războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave”

HotNews.ro
Maia Sandu si Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro
Maia Sandu si Klaus Iohannis, Foto: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis efectuează sâmbătă, 31 august 2024, o vizită oficială la Chișinău, la invitația Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis Administrația Prezidențială. Vizita are loc inclusiv în contextul în care, la această dată, România și Republica Moldova sărbătoresc Ziua Limbii Române.

UPDATE 12.15 Maia Sandu și Klaus Iohannis susțin declarații de presă. „În decursul anilor, România a investit enorm în dezvoltarea Republicii Moldova. România continuă să fie cel mai ferm susținător al Rep. Moldova la nivel internațional, sprijinând parcusul nostru european”, a declarat președinta din Rep. Moldova.

La rândul său, Klaus Iohannis a subliniat sprijinul acordat de România vecinilor de peste Prut. „Doresc să asigurăm că angajamentul nostru de a vă susține în orice situație de criză, inclusiv în domeniul energie, este mai ferm ca niciodată”, subliniat șeful statului.

„Războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave”, a transmis Klaus Iohannis. „România vă va fi alături drept cel mai de încredere și activ susținător al parcursului european și încurajez toți partnerii internaționali să sprijine consistent și pe termen lung Republica Moldova și pe cetățenii săi. Angajamentul strategic al României pentru dezvoltarea democratică a Rep. Moldova va rămâne de nezdruncinat și pe termen lung”, a precizat Iohannis.

UPDATE 11.00: Președintele Klaus Iohannis a fost primit de Maia Sandu, la debutul vizitei oficiale la Chișinău.

____

Președintele Klaus Iohannis urmează să transmită un mesaj ferm de sprijin în efortul de reformă, de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de securizare a parcursului european al Republicii Moldova, potrivit unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială.

Cu ocazia deplasării la Chișinău, Klaus Iohannis şi preşedinta Maia Sandu vor semna „Declaraţia comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova”.

La finalul vizitei,șeful statului va depune un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

„De asemenea, Președintele României va face un apel către toți partenerii internaționali pentru continuarea oferirii de asistență comprehensivă, predictibilă și susținută Republicii Moldova, pe toate planurile, mai ales în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei și al tuturor riscurilor care decurg din această situație de securitate complexă”, precizează Administrația Prezidențială.

Programul vizitei

La ora 11.00, preşedintele Iohannis va fi primit de către preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la Preşedinţia Republicii Moldova, unde sunt programate convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale şi ceremonia semnării Declaraţiei Comune a Preşedintelui României şi a Preşedintelui Republicii Moldova cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova

În jurul orei 12.00 vor avea loc declaraţii de presă comune.

Preşedintele Klaus Iohannis va depune apoi un buchet de flori la bustul lui Mihai Eminescu din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”

INTERVIURILE HotNews.ro