Sari direct la conținut

Un val de căldură a doborât sute de recorduri de septembrie în Europa Centrală

HotNews.ro
Valuri de caldura, Foto: Umbertoleporini, Dreamstime.com
Valuri de caldura, Foto: Umbertoleporini, Dreamstime.com

Septembrie a început în Europa Centrală cu un val de căldură ce a adus recorduri absolute pentru toamnă. Au fost peste 35 °C în Slovenia (nou record național pentru luna a noua), 36 °C în Croația, iar în Germania au fost nopți tropicale. Și în România vor fi în aceste zile temperaturi mult mai ridicate decât ar fi normal, cu maxime de 37 °C.

Datele Ogimet arată că duminică cel mai cald din Europa a fost la Florența (37,9 °C), în timp ce în Balcani au fost maxime de 37,8 °C (Shkodra, Albania) și de +37,4 °C (la Mostar, Bosnia). La Split, în Croația, au fost +36,7 °C, iar în Serbia, la Veliko Gradiste, nu departe de granița cu România, au fost 37 °C.

În România, maximele de duminică au fost de +36,2 °C la Moldova Veche și +36,1 °C la Drobeta Turnu Severin.

În Slovenia s-a depășit recordul național de temperatură pentru septembrie, maxima absolută trecând de 36 °C, conform datelor publicate de climatologul M Herrera. În stațiunea Portoroz au fost 34 °C, la 1.000 m alt au fost 26 °C, iar la cea mai înaltă stație meteo, la peste 2.500 m alt, au fost 13 °C.

În Germania au fost maxime de +33,7 °C, iar la Frankfurt au fost +32,8 °C, în timp ce în unele localități au fost nopți tropicale (maxime de peste 20 °C).

În Franța maximele au trecut de 34 °C, iar în Elveția de 32 °C.

INTERVIURILE HotNews.ro