Sari direct la conținut

Finlanda nu îi mai lasă pe ruși să își cumpere proprietăți în țară 

HotNews.ro
Clădiri în Helsinki, Finlanda / Foto: Thor Kottelin / Alamy / Alamy / Profimedia
Clădiri în Helsinki, Finlanda / Foto: Thor Kottelin / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul finlandez a anunțat luni că vrea să interzică rușilor să cumpere proprietăți în Finlanda, conform Reuters. Anunțul vine după ce țara nordică a interzis deja accesul mașinilor înmatriculate în Rusia și a închis mai multe școli în care se preda limba și cultura rusă. 

Finlanda dorește să interzică rușilor cumpărarea de proprietăți, conform unui anunț făcut de ministrul apărării, Antti Hakkanen.

„Astăzi trimitem spre consultare o propunere care are ca scop interzicerea tranzacțiilor imobiliare care au legături cu Rusia”, a spus Hakkanen.

Interdicția va avea și unele excepții. Cetățenii cu dublă cetățenie, finlandeză și rusă și rușii cu rezidență permanentă vor putea în continuare să cumpere proprietăți în țara nordică. 

Interzicerea cumpărării de proprietăți este o măsură care are ca scop „prevenirea posibilelor influențe ostile împotriva Finlandei”, conform ministrului apărării, citat de Reuters.

Autoritățile au anunțat că Finlanda monitorizează deja aproximativ 3.500 de proprietăți din țară care pot fi legate de proprietari ruși. Helsinki a încercat deja să limiteze cumpărarea proprietăților de către cetățenii ruși în apropierea unor puncte strategice, blocând trei achiziții în octombrie anul trecut și alte trei în ianuarie anul acesta.

Limba rusă și mașinile înmatriculate în Rusia, interzise în Finlanda

În luna mai, școlile care ofereau cursuri de limbă și cultură rusă din două orașe finlandeze, au fost închise. Aceste măsuri au nemulțumit părinții a peste 700 de elevi, dar și oficialii școlari care susțineau menținerea unei legături culturale între cele două state. 

În septembrie 2023, Finlanda s-a alăturat țărilor care au interzis vehiculele cu plăcuțe de înmatriculare rusești pe teritoriul lor. Măsura a fost luată atunci în conformitate cu sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, din cauza războiului din Ucraina, scrie Associated Press. Aceeași măsură a fost impusă și de Estonia, Letonia și Lituania. 

Pe lângă aceste măsuri, punctele de trecere a frontierei Finlandei cu Rusia sunt închise pe termen nedeterminat din luna aprilie, din cauza unui număr mare de imigranți din Siria și Somalia care vor să ajungă în Finlanda prin Rusia. 

INTERVIURILE HotNews.ro