Sari direct la conținut

FOTO/VIDEO Marcel Ciolacu, discuții în Israel cu Benjamin Netanyahu și Isaac Herzog: România susține un acord de încetare a focului și eliberarea tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Benjamin Netanyahu / Foto: Guvernul României
Marcel Ciolacu și Benjamin Netanyahu / Foto: Guvernul României

Prim-ministrul Marcel Ciolacu este însoțit de o delegație guvernamentală din care fac parte ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, și deputatul Silviu Vexler, a transmis guvernul într-un comunicat de presă.

În vizita stat efectuată astăzi în Israel, premierul s-a întâlnit cu omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, precum și cu președintele Israelului, Isaac Herzog.

17:01 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat pe X că s-a întâlnit și cu președintele Israelului, Isaac Herzog, pe care l-a asigurat că România va continua să pledeze pentru eliberarea tuturor ostaticilor, condamnând în același timp atacurile teroriste asupra Israelului.

15:25 Guvernul a revenit cu detalii de la întâlnirea celor doi premieri.

  • ”Sunt primul șef de Guvern care a venit în Israel imediat după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023 pentru a-mi exprima solidaritatea față de prietenii noștri israelieni. La fel ca atunci, și acum România rămâne alături de Israel, un partener strategic important al țării noastre în regiunea Orientului Mijlociu extins.
  • România condamnă cu fermitate atacurile teroriste asupra Israelului și face apel la toate părțile implicate să contribuie la restabilirea securității și încheierea unui acord de încetare a focului.
  • În acest sens, România susține eforturile SUA și ale partenerilor externi din regiune, în vederea încheierii unui acord de încetare a focului și eliberării tuturor ostaticilor din Fâșia Gaza, ”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Premierul Ciolacu a transmis și că România este preocupată de o posibilă extindere regională a conflictului.

  • „Ne exprimăm susținerea față de dreptul Statului Israel la autoapărare împotriva amenințărilor teroriste. Subliniem, totodată, importanța respectării dreptului internațional, a celui umanitar și necesitatea protejării tuturor civililor.
  • Eforturile României sunt materializate prin transmiterea de ajutoare umanitare populației civile din Fâșia Gaza și disponibilitatea de a prelua copii din această regiune pentru tratament în spitalele românești”, a spus Ciolacu.

Vizita de lucru în Israel a continuat cu întrevederea între prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și ministrul pentru Afaceri Strategice al Statului Israel, Ron Dermer.


În cursul zilei de astăzi, premierul României va mai avea convorbiri cu președintele Statului Israel, Isaac Herzog, și cu preşedintele Parlamentului israelian (Knesset), Amir Ohana

13:12 Guvernul a transmis imagini video și fotografii de la întâlnirea dintre Marcel Ciolacu și Benjamin Netanyahu.

În scurtul mesaj video, premierul Benjamin Netanyahu spune că vor avea loc discuții despre securitate, pace și prosperitate, iar premierul Marcel Ciolacu îi răspunde că tema securității este foarte importantă în acest moment.

Delegația condusă de Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Benjamin Netanyahu / Foto: Guvern
Delegația condusă de Marcel Ciolacu la întâlnirea cu Benjamin Netanyahu / Foto: Guvern

Ciolacu, despre întâlnirea cu Netanyahu: Mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la situația de securitate și pericolul escaladării regionale


Într-un mesaj al Guvernului pe rețeaua X (fosta Twitter), premierul Marcel Ciolacu spune că „România și Guvernul României sprijină dreptul Israelului la autoapărare și mi-am exprimat îngrijorarea cu privire la situația de securitate și pericolul escaladării regionale.”

Agenda vizitei include, de asemenea, o întrevedere a premierului Marcel Ciolacu cu președintele Israelului, Isaac Herzog, după care este programată o întrevedere în plen a delegației guvernamentale române cu oficiali ai statului israelian.

La rândul lor, miniștrii care îl însoțesc pe premierul Marcel Ciolacu vor avea întrevederi bilaterale cu omologii lor israelieni, respectiv, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Yisrael Katz, și ministrul israelian al Economiei și Industriei, Nir Barkat.

Deplasarea a fost anunțată miercuri, în debutul ședinței de guvern. „Am o întalnire rapidă dat fiind contextul din Orientul Mijlociu”, a declarat Ciolacu.

Este cea de a doua vizită efectuată de premierul Marcel Ciolacu în Israel, de la declanșarea războiului din Gaza, după cea de la mijlocul lunii octombrie 2023.

INTERVIURILE HotNews.ro