Sari direct la conținut

Valul de căldură european a adus în premieră pentru toamnă temperaturi de peste 30 °C în Suedia

HotNews.ro
Valul de căldură european a adus în premieră pentru toamnă temperaturi de peste 30 °C în Suedia
Maximele in Europa pe 4 septembrie 2024 (sursa meteociel.fr)

Septembrie a început cu un val de căldură ce s-a resimțit în peste zece țări din centrul și nordul Europei, iar în Balcani au fost peste 38 °C, în timp ce în Suedia s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de toamnă.

La Helsingborg, în Suedia, au fost +31,1 °C, nou record național pentru septembrie. La Malmo au fost +29,4 °C. În Finlanda au fost peste 27 °C ziua și s-a înregistrat și un record național pentru cea mai caldă noapte de septembrie, cu o minimă de +19,5 °C. În Estonia au fost maxime de peste 28 °C.

În Europa Centrală toate cele patru zile de septembrie au adus mii de recorduri, cu maxime ce au trecut de 35 °C în Cehia și Germania și de 34 °C în Polonia. În Germania au fost localități unde minimele nopți nu au scăzut sub 20-21 °C.

În Slovacia au fost mai multe temperaturi de peste 35 °C, fiind depășite și recorduri meteo de septembrie ce datau de la 1929.

Cel mai cald din Europa a fost în Balcani, unde temperaturile au trecut de 37 °C în Serbia, Macedonia, Grecia, Croația și Bosnia. Cumulat, cel mai cald a fost în aceste zile într-o localitate din Serbia, numită Cuprija (maximă de +38,3 °C), conform datelor Ogimet.

Temperaturi negative au fost dimineață doar în Alpi la peste 3.500 m și în nordul extrem al Rusiei europene.

Cele mai ridicate temperaturi înregistrate în România în acest început de lună au trecut de 36 °C. Miercuri au fost +36,6 °C la Moldova Veche.

INTERVIURILE HotNews.ro