Sari direct la conținut

Schema CfD: O veste bună pentru investitorii din energie regenerabilă

PwC România
Schema CfD: O veste bună pentru investitorii din energie regenerabilă
Adina Guțiu și Sonia Voinescu Foto: PwC România

Spre deosebire de alte scheme de ajutor de stat prin care s-au finanțat strict proiectele nedemarate de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare, Schema Contracte pentru Diferență (CfD) permite depunerea de către solicitanții interesați a unor cereri de finanțare chiar dacă au încheiat primul angajament juridic obligatoriu sau au demarat construcția efectivă a instalației de producere a energiei electrice ulterior datei de 20 iulie 2022.

În data de 9 septembrie 2024, Ministerul Energiei a inițiat prima licitație în baza Schemei de ajutor de stat sub formă de Contracte pentru Diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică, aprobată prin Ordinul Ministrului Energiei nr. 1120/2024 (Schema CfD). Obiectivul Schemei CfD este acordarea ajutorului de exploatare pentru proiecte care utilizează tehnologii eligibile onshore, eoliene sau fotovoltaice și care au o capacitate instalată de cel puțin 5 MW. Conform calendarului anunțat, ofertele pentru această licitație vor putea fi depuse până pe 18 noiembrie 2024, ora 12.

CfD-urile reprezintă categoric principala ”atracție” pentru producătorii de energie din surse regenerabile care nu au obținut finanțare din PNRR sau Fondul de Modernizare pentru instalarea unor capacități noi de producție a energiei regenerabile din surse eoliene sau solare. Dincolo de Schema CfD, Ministerul Energiei poate acorda un contract de CfD ad-hoc, în urma obținerii aprobării specifice din partea Comisiei Europene, pentru proiecte de producere a energiei electrice pentru care, datorită specificului tehnologiei, nu se poate aplica un proces de selecție competitivă.

Citește continuarea articolului pe blogul PwC România

Articol semnat de Adina Guțiu, Counsel, D&B David și Baias și Sonia Voinescu, Managing Associate, D&B David și Baias

Articol susținut de PwC România