Sari direct la conținut

Avertisment al ministrului Mediului: Duminică noapte, așteptăm precipitaţii de 40 de litri/mp în judeţul Vaslui / Alerte și pentru județele Iași și Botoșani

HotNews.ro
Ploaie torentiala, Foto: Sergii Petruk, Dreamstime.com
Ploaie torentiala, Foto: Sergii Petruk, Dreamstime.com

Duminică noapte sunt preconizate, începând cu ora 24.00, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri/mp potrivit ministrul Mediului, Mircea Fechet. Precipitaţiile se vor extinde spre judeţele Iaşi şi Botoşani.

„Aşteptăm la noapte, începând cu ora 24.00, în judeţul Vaslui, precipitaţii de 40 de litri pe mp sau în jurul acestei cifre. Asta, la prima vedere, ar putea să nu însemne mult, însă având în vedere că solul e îmbibat deja şi că nu există o scurgere a acestor precipitații, aşa cum s-ar fi întâmplat în urmă cu o săptămână, ne face să fim în alertă. Din acest motiv m-am mutat din judeţul Galaţi în judeţul Vaslui”, a spus ministrul într-o intervenţie la Antena 3, relatează News.ro.

Ploile torențiale se extind spre nordul Moldovei

Fechet a precizat că monitorizează cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că aceste precipitaţii se vor extinde cel mai probabil în judeţele Iaşi și Botoşani.

„E posibil să avem zone afectate şi în Suceava şi Neamţ”, a arătat el, adăugând că „Galaţiul, slavă Domnului, e în afara oricărui pericol”.

Avertizări cod roșu și portocaliu emise de hidrologi pentru râuri din Vaslui, Iași, Botoșani și Galați

O avertizare hidrologică cod portocaliu este în vigoare în intervalul 15.09.2024, ora 12:00 – 16.09.2024, ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – bazin amonte S.H. Negreşti şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti – amonte S.H. Bârlad, Bârlad – afluenţii mici aferenţi sectorului aval S.H. Bârlad, râul Bârlad – pe sectorul aval S.H. Bârlad (judeţele: Vaslui, Iaşi şi Galaţi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Jijia (judeţele: Botoşani şi Iaşi), Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Jijia (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

Judeţul Iaşi se află sub o avertizare hidrologică cod roșu în intervalul 15.09.2024, ora 18:00 – 16.09.2024, ora 12:00 pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval S.H. Vaslui, care vizează scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Amintim că și ANM a emis duminică o avertizare cod portocaliu de ploi torenţiale, valabilă până luni dimineaţă, ora 10.00, în Delta Dunării, și cod galben pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Vaslui şi Galaţi, unde va ploua însemnat cantitativ. Cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 40 l/mp.

În Banat, Crişana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei şi în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 15-20 l/mp.

Amintim că Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a anunțat că în localitatea Slobozia Conachi din județul Galați a fost identificată încă o victimă, numărul total al persoanelor decedate urcând la 5, după ploile torențiale care au provocat inundații masive.

INTERVIURILE HotNews.ro