Sari direct la conținut

Propunere adoptată de ASF: Prețurile RCA vor rămâne plafonate până la sfârșitul acestui an

HotNews.ro
Despagubiri RCA, Foto: Aron M / Dreamstime.com
Despagubiri RCA, Foto: Aron M / Dreamstime.com

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) discută miercuri propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA cu încă 3 luni, până la sfârșitul acestui an, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate acestui proces.

  • UPDATE (18:45) Consiliul ASF a aprobat miercuri propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA până la sfârșitul acestui an, au precizat pentru HotNews.ro surse din cadrul autorității.

După ce se va aproba în Consiliul ASF, propunerea de prelungire a plafonării prețurilor RCA va fi transpusă într-un proiect de act normativ de către Ministerul de Finanțe și trimisă Guvernului spre adoptare.

Amintim că, pentru a preveni explozia prețurilor în urma falimentului Euroins, statul a decis în primăvara anului trecut să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, măsură care este valabilă până la 30 septembrie 2024.

ASF verifică de ce au crescut prețurile RCA, deși sunt plafonate de peste un an

Problema este că prețurile RCA au crescut în primele trei luni din acest an atât pentru persoane fizice cât și pentru firme, în ciuda faptului că tarifele sunt plafonate încă din luna martie a anului trecut.

După un an de la decizia plafonării prețurilor RCA, prima medie RCA a crescut cu 11% până la 2.158 de lei pentru persoanele juridice, respectiv cu 17% până la 1.079 de lei pentru persoanele fizice, potrivit datelor prezentate la finele lunii iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Drept urmare, vicepreședintele vicepreședintele ASF responsabil de asigurări, Sorin Mititelu, a susținut atunci că autoritatea a demarat controale și face verificări pentru a identifica posibile probleme, dar că deocamdată această creștere este obiectivă și în limitele legale, „cel puțin până la proba contrarie”.

„Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți care au fost reduse la 10% sau 20% și astfel a crescut prețul.

Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a declarat atunci vicepreședintele ASF.

Creșterea prețurilor RCA a sporit profitul net al firmelor de asigurări

Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii piețe a continuat să crească în anul 2023, tendință manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creșterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto fiind cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România, menționa ASF în raportul aferent primul trimestru din acest an.

Mai exact, societățile de asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 940 milioane lei, în creștere cu 22% față de 2022.

Sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro