Sari direct la conținut

Competiție unică în lume pentru oameni care au transplanturi vitale. A participat și România. VIDEO

HotNews.ro
Competiție unică în lume pentru oameni care au transplanturi vitale. A participat și România. VIDEO
Meciul de fotbal dintre Chile și Spania în finala Cupei Mondiale de Fotbal pentru transplantați - 1st Transplant Football World Cup 2024, Cervia, Italia, 13 septembrie 2024. Inquam Photos / Mihaela-Ionela Bobar

Un Campionat Mondial de fotbal aparte s-a disputat recent în Cervia, Italia. Lotul de 16 jucători al țării noastre a fost format doar din pacienți care au suferit un transplant de organe vitale și care au nevoie sau au avut nevoie pe perioada tratamentului de medicație imunosupresoare (care reduc puterea sistemului imunitar).

Între 8 și 14 septembrie 2024, la Cervia, Italia a avut loc prima ediție a Campionatului Mondial de fotbal pentru pacienți care au suferit un transplant de organe vitale. Competiția a fost câștigată de echipa din Chile, care a învins în finală Spania cu 5-1.

Dincolo însă de rezultaul sec stă mesajul tulburător al unei astfel de reuniuni. Competiția a fost documentată (text, video și foto) de Mihaela-Ionela Bobar, în memoria partenerului de viață Mircea Roșca.

Fotograful sportiv Mircea Roșca a beneficiat de o inimă transplantată la Târgu Mureș și ne-a părăsit în 2024, după apariția unor complicații la 3 ani de la procedura de transplant.

Prezența echipei naționale a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Asociația Transplantaților din România, a transmis agenției Inquam Photos, care a relatat despre prezența celor 16 români la această întrecere.

Mesajul principal transmis de cei care au participat este unul de mulțumire adresat donatorilor de organe, familiilor acestora și corpului medical implicat în activitatea de transplant.

Cum s-au disputat meciurile? Două reprize a câte 15 minute, pe un teren redus (50x35m), o poartă de 6x2m și echipe de câte 7 jucători. România a terminat ultima în grupă cu Anglia, Franța, Țara Galilor, SUA și Irlanda.

Foto/Video: Inquam Photos / Mihaela-Ionela Bobar

INTERVIURILE HotNews.ro