Sari direct la conținut

[P] Veste importantă pentru șoferi: Guvernul Ciolacu anunță că plafonarea RCA se va menține până la sfârșitul anului

[P] Veste importantă pentru șoferi: Guvernul Ciolacu anunță că plafonarea RCA se va menține până la sfârșitul anului
Plafonarea RCA se va menține până la sfârșitul anului Foto: Freepik.com

Măsura inițiată de Marcel Ciolacu de plafonare a prețurilor RCA urmează să rămână în vigoare cel puțin încă trei luni, adică până la finalul acestui an. Inițial, limitarea prețului era valabilă până la 1 octombrie 2024. Decizia a fost luată deja la nivelul specialiștilor din ASF și urmează să fie transpusă în lege săptâmâna viitoare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să recomande Guvernului prelungirea cu încă trei luni a măsurii inițiate de PSD de plafonare a tarifelor RCA. Această măsură vine în contextul în care, potrivit specialiștilor din ASF, piața nu a depășit încă total șocul falimentelor Euroins și City Insurance. Decizia privind prelungirea măsurii de limitare a prețului polițelor RCA ar putea fi luată în ședința de Guvern de săptămâna viitoare, pe 25 septembrie.

În prezent, polițele RCA sunt plafonate la nivelul din 28 septembrie 2023, cu o posibilă indexare în cursul anului cu cel mult 6,8%, în funcție de rata inflației. De asemenea, vor rămâne în vigoare și prevederile care plafonează comisionul brokerilor pentru vânzarea de RCA la nivelul efectiv de 7,4%, dar și cea care limitează cheltuielile cu mașina la schimb oferită șoferilor păgubiți.

Marcel Ciolacu este decis ca plafonarea RCA să fie ridicată doar atunci când piața se va așeza

Deși introdusă în decembrie 2023, la inițiativa PSD, și cu o legislație care limitează extinderea măsurii pe perioade mai lungi de timp, Premierul Marcel Ciolacu a rămas ferm angajat în menținerea plafonării poliței RCA, atât de necesară pentru șoferi. Acesta a declarat că măsura va fi ridicată doar în momentul în care piața se va așeza.

”Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei. Vrem să combatem acest risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață și să dăm o mână de ajutor românilor cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor. În momentul în care piaţa este aşezată, atunci trebuie ridicată”, declara Premierul Marcel Ciolacu, în martie 2024.

Protecția socială, prioritate pentru PSD și Guvernul Ciolacu

Menținerea plafonării prețurilor RCA este o măsură care reconfirmă angajamentul PSD și al Guvernului Ciolacu de a-i proteja pe românii aflați într-o situație vulnerabilă față de agenții economici.

Astfel de mecanisme de protecție socială au vizat de altfel și plafonările de prețuri la alimentele de bază și la energie. La acestea se adaugă și legea inițiată de senatorul PSD, Daniel Zamfir, în domeniul creditării, care prevede că suma totală plătită de către un român care accesează un credit nu poate depăși dublul valorii totale sumei împrumutate, indiferent de clauzele contractuale sau eventualele dobânzi penalizatoare.

Prin intermediul acestor măsuri inițiate de PSD și Guvernul Ciolacu se elimină practicile speculative și abuzurile, este protejată puterea de cumpărare a românilor, și, în același timp, asigură un climat economic sănătos care contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

Articol susținut de PSD