Sari direct la conținut

Traian Băsescu, mesaj RO-ALERT pentru „viitură de incompetenţă la guvern”

HotNews.ro
Traian Băsescu, Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco
Traian Băsescu, Foto: Inquam Photos / Elena Covalenco

Fostul președinte Traian Băsescu a afirmat joi, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, că dacă sistemul de avertizare RO-ALERT ar fi funcționat în cazul inundațiilor catastrofale de la sfârșitul săptămânii trecute, atunci numărul victimelor ar fi fost cu siguranță mai mic, la fel ca și „dezastrul cauzat de ape în gospodării”.

„RO-ALERT. Guvernul inundat de incompetenţă. RO-ALERT, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii. Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului RO-ALERT”, spune fostul șef de stat, în postarea lui.

„Dacă RO-ALERT ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni, cu certitudine dezastrul cauzat de ape în gospodării ar fi fost mult mai mic”, adăugă Traian Băsescu.

„Cu un mesaj RO-ALERT lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate”, mai consideră fostul președinte.

Conform lui Traian Băsescu, efectele neavertizării populaţiei „inclusiv prin RO-ALERT le vedem”, iar acestea sunt reprezentate de „mii de case distruse” și de faptul că „mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt”.

„Oare va răspunde cineva?”, se întreabă fostul șef de stat, în încheierea postării, adăugând că „acesta este un mesaj RO-ALERT pentru viitură de incompetenţă la guvern”.

Peste 6.500 de gospodării din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, pe fondul precipitațiilor aduse de furtuna Boris în întreaga regiune, iar în judeţul Vaslui s-au înregistrat efecte în zeci de localităţi, conform unui bilant recent al autorităților.

De altfel, în judeţele Galaţi şi Vaslui a fost instituită stare de alertă, până pe 16 octombrie, în contextul inundațiilor care au lovit încă din noapte de vineri spre sâmbătă.

În judeţul Galaţi, șapte persoane au murit, iar sute de oameni au fost evacuaţi.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu a alocat 100 milioane de lei pentru ajutoare imediate familiilor afectate.

INTERVIURILE HotNews.ro