Sari direct la conținut

Maratonistrul Alexandru Corneschi vine la Sun Challenge /„Alergarea pe asfalt nu se poate compara cu nicio alergare prin natură, mai ales în Parcul Natural Văcărești”

Maratonistrul Alexandru Corneschi vine la Sun Challenge /„Alergarea pe asfalt nu se poate compara cu nicio alergare prin natură, mai ales în Parcul Natural Văcărești”
Alexandru Corneschi / Sursa foto: Sun Challenge

Pe 6 octombrie se dă startul unei noi ediții a crosului Sun Challenge, cel mai verde eveniment sportiv din București, organizat de Sun Plaza în Parcul Natural Văcărești. Cu această ocazie am stat de vorbă cu Alexandru Corneschi, cel mai rapid maratonist român și unul dintre ambasadorii competiției, despre sport, disciplină și importanța mișcării în viața de zi cu zi. 

Alexandru s-a apucat de alergare încă din școala generală, din dorința de a găsi un sport individual în care toată munca lui să se vadă în rezultatul final. În cariera sa a participat la mai mult de 20 de maratoane, iar recordul personal l-a stabilit în 2022 la Berlin: 2 ore, 13 minute și 39 de secunde.

Dar pentru a obține astfel de rezultate, e nevoie de multă muncă și disciplină. Alexandru se antrenează în fiecare zi, minimum un antrenament de alergare, uneori chiar și trei. “De dimineață, când lumea se duce la muncă, eu sunt printre mașini, la alergare. Alerg de cum ies din casă și până în parc, dau o tură, apoi mă întorc tot în alergare. Azi de exemplu am alergat 35 de kilometri și mai am un antrenament și diseară.”

Chiar dacă pentru un om obișnuit sună ca un efort incredibil, pentru el acesta e standardul. „Așa m-am obișnuit, și nu mă văd stând. Dacă stau 2-3 zile, încep să mă simt rău la propriu, am dureri greu de dus. Dar dacă m-aș putea întoarce în urmă, n-aș alege să fac altceva. Îmi doresc ca stilul ăsta de viață să îl am tot restul vieții.” De fapt, nu își amintește vreun moment când mișcarea să nu fi fost parte din viața lui. De când se știe a fost energic, mereu pe afară, mereu în mișcare. „Când eram mic, cea mai mare pedeapsă era să stau în casă. Dacă mi se spunea să stau în casă era nasol!”

În cei 20 de ani de sport, a alergat pe trasee din întreaga lume, dar cursa lui preferată rămâne Maratonul de la Berlin, la care merge de fiecare dată când are ocazia. „Atmosfera e superbă. Berlinul se împarte în două: cei care aleargă și cei care susțin. Acolo, evenimentul sportiv e prilej de sărbătoare.”

Lucrurile stau altfel în România. „Aici, nu avem încă o cultură a sportului, sportul nu e promovat deloc și lumea nu e obișnuită să îl practice. Dar cu toții avem nevoie de mișcare.” Totuși, rămâne optimist. „Cred că în ultimii ani oamenii au început ușor-ușor să înțeleagă asta, mai ales după pandemie. După o perioadă lungă de stat în casă, lumea și-a dat seama că și mersul pe jos sau cu bicicleta până la birou reprezintă tot mișcare și contribuie la starea generală de bine a fiecăruia.”

Tocmai de aceea se bucură de orice inițiativă ca Sun Challenge, care încurajează oamenii să facă mișcare, mai ales că în România avem o mulțime de locuri deosebite în natură. „Alergarea pe asfalt nu se poate compara cu nicio alergare prin natură, mai ales în Parcul Natural Văcărești. Sigur, am mai alergat pe trasee cu porțiuni deosebite, dar tot n-aș putea să le compar. Parcul Natural Văcărești e ceva unic.” Asta l-a și atras la această cursă. „De fapt, la competițiile profesioniste nu apuci să te bucuri de priveliștile de pe traseu, pentru că ești mereu cu ochii pe ceas. La o cursă cum e Sun Challenge, în schimb, timpul nu e rivalul tău. Poți să îl lași în urmă și să te bucuri de ce e ai în jur.”

Chiar dacă multă lume e intimidată de sport și nu știe de unde să înceapă, Alexandru consideră că e mai degrabă vorba de o barieră pe care ne-o punem singuri, fără să ne dăm seama. „Oricând poți începe să faci mișcare! Problema apare atunci când începi să te compari cu ceilalți. Dacă abia te-ai apucat de alergare, e incorect pentru tine să te compari cu colegul tău care aleargă de doi ani de zile. Când îți iei reper pe altcineva mult mai experimentat, e foarte ușor să te convingi că tu nu ești în stare și să te demoralizezi. Tocmai de aceea cel mai bun reper ești chiar tu. Dacă nu ai alergat niciodată, chiar și 500 de metri pot fi o mare reușită.”

Crede că alergarea e sportul perfect pentru cei care vor să înceapă să facă mișcare. „Alergarea e sportul de bază și e și cel mai la îndemână. Nu ai nevoie decât de o pereche de pantofi corespunzători, restul accesoriilor sunt extra. Dacă nu ai mai făcut asta niciodată, ia-ți o sticlă mare de apă, pornește un cronometru pe telefon și timp de o oră mergi alert prin oraș, nu alerga din prima. Sportul necesită răbdare. Nu trebuie făcut pe grabă și nu trebuie să te compari cu nimeni, sportul este doar pentru tine.”

Sun Challenge oferă mai multe distanțe, 5, 10 și 20 km, tocmai pentru ca fiecare să își poată crea o experiență potrivită pentru sine. „E important să îți faci o evaluare corectă. Nu poți să îți propui 20km la Sun Challenge dacă nu ai mai alergat niciodată până acum.” 

Totuși, Sun Challenge este o ocazie foarte bună pentru începători să participe la o cursă fără presiuni. „Nu contează dacă nu ai mai alergat până acum, poți alege cea mai mică distanță, 5km, și să vii să te bucuri de atmosfera de cros fără presiune.” Alexandru  recomandă să te antrenezi de două ori pe săptămână înainte de eveniment și apoi să vii să te bucuri de priveliștea spectaculoasă de pe traseu. „Poți să alergi în ritmul tău, te mai oprești, admiri împrejurimile. 

Important e să nu pui deloc presiune pe tine, și să nu te stresezi când ești depășit. La început poate fi îngrozitor gândul că vei ajunge pe ultimul loc, dar Sun Challenge nu este despre asta.

Bucură-te de alergare și hidratează-te! Asta e tot ce contează.”

Alex nu își dorește să fie văzut ca un sportiv de performanță, ci mai degrabă ca un promotor al mișcării. „Sportul de performanță e mai degrabă pentru mine și atât. În rest, ceea ce dau eu mai departe aș vrea să fie dragostea pentru mișcare, plăcerea de a face sport și ideea de comunitate creată în jurul sportului în general.”

„Oricine se poate alătura comunității de alergători, trebuie doar să începi. Așa că vino pe 6 octombrie să alergăm împreună la ediția de anul acesta a Sun Challenge! Ne vedem la start!”

Pe 6 octombrie, vino la Sun Challenge să alergi alături de Alexandru Corneschi în Parcul Natural Văcărești! Banii strânși din taxele de înscriere vor fi donați Parcului Natural Văcărești pentru amenajarea unui loc de joacă din materiale sustenabile pentru copiii din comunitate. 

Înscrierile se fac online pe https://www.sun-plaza.ro/sun-challenge-2024/

Articol susținut de Sun Challenge

INTERVIURILE HotNews.ro