Sari direct la conținut

Emilia Șercan, primul jurnalist român nominalizat pentru titlul de „Jurnalistul european al anului”. „Încă nu îmi vine să cred”

Emilia Șercan, primul jurnalist român nominalizat pentru titlul de „Jurnalistul european al anului”. „Încă nu îmi vine să cred”
Emilia Șercan. Foto: Centrul de Resurse Juridice din Moldova

Jurnalista Emilia Șercan a fost nominalizată alături de încă 17 jurnaliști din mai multe țări pentru premiul „PRIX EUROPA – European Journalist of the Year 2024”. Este pentru prima dată când un jurnalist din România este nominalizat la această categorie. 

Premiul este acordat de Consiliul Europei, Parlamentul European și Fundația Culturală Europeană. 

„Încă nu îmi vine să cred”, a fost reacția Emiliei Șercan, publicată pe contul său de Facebook. „Nominalizarea, alături de alți 17 jurnaliști din Suedia, Danemarca, Ucraina, Ungaria, Norvegia, Germania, UK și Grecia, valorează cât premiul în sine. Bucuroasă și recunoscătoare”, a adăugat ea. 

Câștigătorul premiului va fi anunțat în 11 octombrie, într-o gală ce se va organiza la Berlin. 

„PRIX EUROPA dorește să premieze un jurnalist european care a ieșit din zona sa de confort și a demonstrat creativitate, curaj și impact asupra societății sau audienței sale. Căutăm un jurnalist inovator, dedicat adevărului, în ciuda dezinformării globale. O persoană imună la propaganda politică și populism, care urmărește să asigure transparența, gata să investigheze și să descopere adevărul pentru a informa lumea”, se arată pe site-ul concursului. 

Până acum, în cadrul premiilor „PRIX EUROPA” au mai fost nominalizate produse jurnalistice din România, la alte categorii. 

În acest an, la categoria „Radio Fiction” este nominalizată și o producție a Teatrului Național Radiofonic, „Colonia penitenciară”. La categoria „Documentar Video” este nominalizat un produs al TVR, „Trei zile despre Natalia”. 

În anul 2023, premiul „PRIX EUROPA – European Journalist of the Year 2024” a fost oferit tuturor celor 418 jurnaliști care lucrează la postul public din Ucraina. 

În anii anteriori, premiul a fost obținut de jurnaliști din țări precum Letonia, Bulgaria, Belarus, Austria, Franța, Turcia, Germania.

INTERVIURILE HotNews.ro