Sari direct la conținut

„Cel puțin 182 de morți și 727 de răniți” în atacul masiv israelian asupra țintelor Hezbollah din Liban. ONU vede „o catastrofă iminentă”

HotNews.ro
„Cel puțin 182 de morți și 727 de răniți” în atacul masiv israelian asupra țintelor Hezbollah din Liban. ONU vede „o catastrofă iminentă”
Bombardament israelian în Liban. FOTO: Hussein Malla / AP / Profimedia

Conflictul dintre Israel și gruparea Hezbollah, susținută de Iran, a escaladat în ultimele zile, determinând oficialii ONU să avertizeze cu privire la riscul „transformării Libanului într-o altă Gaza”, scrie Reuters.

Cel puțin 182 de persoane au fost ucise și 727 au fost rănite, inclusiv femei, copii și medici, în loviturile israeliene asupra sudului Libanului luni, a declarat Ministerul Sănătății din această țară, actualizând bilanțul anterior.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, amiralul Daniel Hagari, a declarat luni că în casele lovite de raidul aerian din Liban se aflau rachete și drone. El a susținut că Israelul a vizat doar case care conțineau arme Hezbollah și că armata va continua să lovească depozitele de arme strategice.

Anterior, IDF a anunțat că a doborât aproape toate cele 35 de proiectile trase din Liban către Israel. Într-o declarație, Hezbollah a revendicat barajul și a afirmat că acesta a fost un răspuns la loviturile israeliene din interiorul Libanului.

Peste 100 de persoane au fost ucise și 400 au fost rănite, „inclusiv femei, copii și paramedici”, în urma loviturilor aeriene israeliene care au avut loc astăzi în sudul Libanului, a declarat Ministerul Sănătății.

Este cel mai grav bilanț de la începutul luptelor dintre Israel și Hezbollah în octombrie anul trecut.

Atacurile aeriene israeliene sunt „un genocid în toate sensurile cuvântului”, a afirmat prim-ministrul interimar al Libanului.

Najib Mikati a făcut aceste la începutul unei reuniuni a cabinetului de la Beirut, în cadrul căreia a afirmat că loviturile aeriene ale Israelului vizează distrugerea orașelor și satelor libaneze.

Mikati a declarat că guvernul libanez face apel la Organizația Națiunilor Unite, la Consiliul de Securitate al ONU și la națiunile lumii pentru a „descuraja agresiunea”.

Atac intens al avioanelor israeliene

Avioanele de război israeliene au lansat luni dimineață un val intens de lovituri asupra orașelor de la granița de sud a Libanului și chiar asupra unor ținte aflate mai la nord, scrie Reuters.

O rachetă a lovit un versant de munte nelocuit, aflat la est de orașul port libanez Byblos, au declarat un localnic și presa de stat libaneză, într-o zonă care nu a mai fost lovită anterior, între satele creștine și șiite.

Corespondenții Reuters din sudul orașului port Tyre au auzit avioane de război zburând la joasă înălțime deasupra sudului Libanului și au auzit o serie de lovituri aeriene în apropiere.

Televiziunea al-Manar a Hezbollah a relatat de asemenea despre atacurile aeriene israeliene care au vizat împrejurimile multor orașe și sate din sudul și din Valea Bekaa din estul Libanului. Imaginile au arătat coloane de fum ridicându-se în urma atacului.

În plus avioanele de război au lovit de asemenea zona Hermel din nordul Libanului, a relatat televiziunea. Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin o persoană a fost ucisă și șase rănite în atacul israelian asupra acestei regiuni.

Alte 11 persoane au fost rănite într-o lovitură asupra orașului Aitarun din sud, a precizat ministerul într-o declarație.

Mesaje pentru localnici înainte de raidul aerian

Înainte de atac, locuitorii din sudul Libanului au primit apeluri israeliene prin care erau îndemnați să se îndepărteze imediat la 1.000 de metri de orice post folosit de Hezbollah, a relatat un reporter Reuters, care a primit apelul, venit de pe un număr libanez.

Ministrul libanez al informației, Ziad Makary, a declarat că ministerul său a primit un apel similar care ordona evacuarea clădirii, dar a spus că ministerul nu va face așa ceva. „Acesta este un război psihologic”, a declarat Makary pentru Reuters.

În acest timp, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat că publicul trebuie să își păstreze calmul. „Ne intensificăm atacurile în Liban, acțiunile vor continua până când ne vom atinge obiectivul de a readuce locuitorii din nord în siguranță la casele lor”, a declarat Gallant.

Într-o declarație televizată anterioară, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a emis un avertisment similar și a declarat că acesta este „distribuit în arabă pe toate rețelele și platformele din Liban”.

Întrebat de reporteri cu privire la o posibilă incursiune terestră israeliană în Liban, Hagari a declarat că „vom face tot ce este necesar” pentru ca locuitorii evacuați din nordul Israelului să se întoarcă în siguranță la casele lor, o prioritate de război pentru guvernul israelian.

Discuții cu SUA

Cele mai recente atacuri au loc după aproape un an de schimb de focuri pestre graniță, care se desfășoară în paralel cu războiul dintre Israel și Hamas în Gaza.

Săptămâna trecută, pagerele și mai apoi stațiile radio aparținând în mare parte agenților Hezbollah au explodat, într-un dublu atac atribuit Israelului. În același timp, Israelul și-a anunțat intenția de a-i aduce pe cetățenii strămutați din nordul țării înapoi în casele lor și a declarat o nouă fază a războiului, care se va concentra pe gruparea militantă libaneză susținută de Iran.

Gallant a declarat luni că a vorbit cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, despre ultimele lovituri ale armatei împotriva Hezbollah.

„I-am furnizat secretarului o evaluare a situației amenințărilor Hezbollah și l-am informat cu privire la operațiunile IDF (Forțele de Apărare ale Israelului) pentru a degrada capacitatea Hezbollah de a lansa atacuri împotriva civililor israelieni”, a declarat Gallant pe X.

„Am discutat, de asemenea, despre situația regională mai largă și despre amenințările reprezentate de Iran și de aliații săi”, a adăugat el.

ONU se teme de „transformarea Libanului într-o nouă Gaza”

În weekend, în timp ce avioanele de război israeliene au bombardat satele de frontieră și peste 100.000 de locuitori au fugit spre nord, politicienii din Beirut au făcut apel la detensionare, pentru evitarea unui război total.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a fost însă tranșant în retorica sa.

„În ultimele câteva zile, am aplicat Hezbollah o serie de lovituri pe care nu și le-a imaginat. Dacă Hezbollah nu a înțeles încă mesajul, vă promit că va înțelege”, a spus el.

În timpul funeraliilor pentru un comandant al grupării ucis împreună cu alte 44 de persoane într-un atac israelian asupra suburbiilor sudice ale Beirutului vineri, secretarul general adjunct al Hezbollah, Naim Qassem, a anunțat și el, duminică, începutul unei „bătălii deschise de reglare de conturi”. „Amenințările nu ne vor opri”, a spus el.

Oficialii IDF au declarat duminică dimineață că sute de rachete au fost trase în Israel din Liban, unele dintre ele aterizând în apropierea orașului Haifa din nordul țării. Rachetele au fost trase „către zone civile”, indicând o posibilă escaladare după ce barajele anterioare au vizat în principal ținte militare, au spus autoritățile israeliene.

Evenimentele l-au determinat pe secretarul general al ONU, António Guterres, să avertizeze cu privire la riscul „transformării Libanului într-o altă Gaza”.

„În contextul în care regiunea se află în pragul unei catastrofe iminente, nu se poate sublinia suficient: NU există nicio soluție militară care să facă cele două părți mai sigure”, a avertizat și coordonatoarea specială a ONU pentru Liban, Jeanine Hennis-Plasschaert.

INTERVIURILE HotNews.ro