Sari direct la conținut

VIDEO Cine distruge planeta? Să vorbim și despre firmele care produc „lucruri făcute să se strice după prima folosire”

HotNews.ro
VIDEO Cine distruge planeta? Să vorbim și despre firmele care produc „lucruri făcute să se strice după prima folosire”
Deșeuri de plastic adunate de la gropile de gunoi pentru reciclare, la un depozit situat la periferia orașului Bengaluru, India, 2 septembrie 2024. Sursa foto: Idrees MOHAMMED / AFP / Profimedia

O echipă de artiști și experți români în sustenabilitate, din Berlin, lansează marți o inițiativă educațională privind schimbările climatice. O fac, spun ei, pe înțelesul tuturor.

„Loteria Climatică” este un proiect care, începând de săptămâna aceasta, va vorbi, în videoclipuri scurte, despre principalii factori ai schimbărilor climatice. Seceta, furtunile, încălzirea globală, creșterea nivelului oceanelor și pierderea habitatelor nu sunt inevitabile, spun autorii. Ei consideră că putem „să influențăm probabilitatea ca diverse evenimente climatice să aibă loc în viitor”. 

Proiectul este inițiat de Diaspora Civică Berlin (DCB), o organizație ce întrunește comunitatea de români din Berlin. Organizația se bazează pe implicarea civică a cetățenilor. Din acest ONG fac parte artiști și experți în sustenabilitate, care se vor ocupa de „Loteria Climatică”. Printre ei se numără Alex Lungu, artist audio-video, și Liviu Bărbulescu, animator și realizator de video-uri informaționale, care sunt și inițiatorii proiectului. 

Ce au făcut marile companii de gaz și petrol

„Marile companii de gaz și petrol știau încă din anii ‘70 că reciclatul plasticului nu este fezabil sau că nu poate fi justificat economic”, arată unul dintre clipuri. 

În loc să investească în plastic cu durată mare de viață, ce au făcut? Ce era mai profitabil pentru ei. 

„Au continuat să producă plastic de unică folosință și să investească miliarde de dolari ca să promoveze mirajul reciclării”. Efectul? Dacă publicul crede că reciclatul funcționează, nu o să-l mai preocupe mediul, după cum a spus chiar unul dintre oficialii producției de plastic. 

Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să reciclăm plasticul, chiar dacă doar 10% din el se poate recicla. Pentru că procesul reciclării este important. La „sticlele de sticlă”, de pildă, reciclarea se face mult mai bine. Ca și bateriile. Aluminiul este și el super reciclabil. 

Și cu plasticul ce facem? Singura soluție substanțială pentru plastic „e să nu mai producem atâta degeaba”.

Dar și producătorii au rolul lor. Firmele care produc intenționat prost, „ca să se strice”, afectează enorm mediul. „Degeaba vrei să repari sau să refolosești lucruri dacă ele sunt făcute să se strice după prima folosire”, spun cei de la „Loteria Climatică”.

„Cea mai importantă temă a generației noastre”

„Schimbările climatice sunt, probabil cea mai importantă temă a generației noastre. Dar, deși aproape toată lumea a auzit de încălzirea globală sau schimbările climatice, foarte mulți oameni nu au acces la informații de calitate, sintetizate într-un mod ușor de înțeles. În spațiul public din România acesta este un subiect despre care încă circulă multe legende și jumătăți de adevăr”, ne-a spus Liviu Bărbulescu. 

Videoclipurile care vor atinge teme precum reciclarea, SGR sau cum va arăta Bucureștiul peste 50 de ani, vor fi postate începând din 24 septembrie, în fiecare marți a săptămânii, pe Facebook, YouTube, Instagram și TikTok, conturile de social media ale inițiativei. 

Un episod va avea în jur de 3-4 minute, „pentru că este un mod fun de a învăța despre un subiect care altfel poate părea greu de abordat și plictisitor”, ne-a explicat Liviu Bărbulescu.

INTERVIURILE HotNews.ro