Sari direct la conținut

Putin scoate „artileria grea” înaintea alegerilor prezidențiale din Moldova: trimite ambasador la Chișinău un ultranaționalist, coleg de conferințe cu Dughin și care-i consideră pe ruși „super-etnie”

HotNews.ro
Putin scoate „artileria grea” înaintea alegerilor prezidențiale din Moldova: trimite ambasador la Chișinău un ultranaționalist, coleg de conferințe cu Dughin și care-i consideră pe ruși „super-etnie”
Vladimir Putin la Forumul Economic de la Vladivostok Foto: Vyacheslav PROKOFYEV / AFP / Profimedia

Republica Moldova îl așteaptă în aceste zile pe noul ambasador al Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov. Acesta este considerat un ultranaționalist rus, care la o întrunire publică, în decembrie 2023, a vorbit despre război ca despre un eveniment decisiv, de moarte sau de glorie eternă pentru ruși, care sunt o super-etnie. 

  • Analiștii consultați de HotNews.ro spun că este o schimbare de atitudine a lui Putin față de Chișinău, de la fostul ambasador care era „o persoană mai retrasă”, la un „ultranaționalist rus ce va fi foarte vocal în perioada următoare”.
  • Pe 20 octombrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale, concomitent cu un referendum legat de integrarea europeană. 

Președintele Rusiei Vladimir Putin a semnat, pe data de 10 septembrie, decretul de numire la Chișinău a ambasadorului Oleg Ozerov în locul lui Oleg Vasnețov. 

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, noul ambasador are 66 de ani și vorbește arabă, franceză și engleză. Este în serviciul diplomatic din 1981. A lucrat în diverse funcții în aparatul central al Ministerului, dar și în străinătate: în Siria (1981-1985), Tunisia (1990-1994) și Franța (1997-2001). Din aprilie 2005, este director adjunct al Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Ministerului rus de Externe.

A vorbit despre poporul rus ca despre „o super-etnie”

Oleg Ozerov, la reuniunea secțiunii internaționale a jubileului XXV al Consiliului Mondial al Poporului Rus. FOTO: Screenshot via Youtube

Oleg Ozerov s-a remarcat însă prin declarațiile sale făcute în decembrie 2023, la reuniunea secțiunii internaționale a jubileului XXV al Consiliului Mondial al Poporului Rus. La eveniment a participat și Alexandr Dughin, unul din principalii ideologi ai lui Vladimir Putin. 

„În acele secole, în care poporul rus în formula de super-etnie, așa cum spunea Lev Nicolaevici Gumilev (istoric rus, a trăit în perioada 1912-1992 – n.r.), participă la crearea istoriei mondiale, a reușit să facă mai multe. 

Nu are sens să fie numite aceste reușite: sunt prea multilaterale și multiple. Atunci când acestea se întâmplau, erau precedate de marea creștere a spiritului rusesc, atingere de către ruși a vârfurilor gândului omenesc, ieșirea spre înălțimi neatinse în literatură, muzică și toate alte genuri de artă”, a declarat Ozerov.

Nou ambasador la Chișinău a mai afirmat că „rușii duc astăzi, probabil, ultima luptă din istorie, care, fie va aduce moartea poporului rus, fie îl va ridica în rândurile de vârf ale umanității”. 

„Scopul poporului rus trebuie să fie crearea civilizației autentice proprii, înalt dezvoltate și cu nivel înalt de spiritualitate. (…) Nu noi suntem datori, ci nouă ne sunt datori și noi trebuie să solicităm de la Occident ca aceasta datorie să ne fie întoarsă pentru zeci de ani în care țara noastră a fost furată”, mai consideră Ozerov. 

Noul ambasador mai este cunoscut și pentru susținerea grupării Wagner și justificarea acțiunilor acesteia în Africa. 

Într-un interviu pentru RIA Novosti, în iulie 2023, el a declarat că „nu există o prezență militară rusă în Africa, însă o serie de țări de pe acest continent au solicitat Rusiei asistență în domeniul securității”. 

Expert: „Domnul Ozerov este un ultranaționalist rus”

Expertul în politici publice și securitate din cadrul comunității „Watchdog” Andrei Curăraru a declarat pentru HotNews că noul ambasador rus va fi mult mai vocal decât precedentul, Oleg Vasnețov, iar retorica acestuia este previzibilă în contextul biografiei sale. 

„Este foarte clar că domnul Ozerov este un ultranaționalist rus format, care va vorbi mult și se va manifesta public pe agenda respectivă. El a susținut mai multe mișcări secesioniste în cadrul continentului african. Putem să vedem și activismul lui în publicațiile pe diferite platforme, inclusiv „Sputnik Africa”. 

Acest diplomat, de fapt, nu este un profesionist în ceea ce înseamnă o diplomație pe continentul european și nu înțelege specificul misiunilor de Europa de Est. Nivelul lui și legăturile lui sunt de un nivel mai înalt decât cele ale lui Vasnețov (n.r. – fostul ambasador) și asta ridică semne de întrebare și în legătură cu corectitudinea acceptării acestuia de către autoritățile din Republica Moldova. 

Cred că ne putem aștepta la faptul că vor fi mai multe declarații nu doar din partea doamnei Zaharova, care în fiecare miercuri sau joi ne menționează în briefing-urile sale săptămânale, dar și din partea ambasadorului. Înțelegem că până la urmă, din cadrul Ambasadei a plecat o bună parte de diplomați care îndeplineau funcții duble: și de spionaj, și de diplomație. Sperăm că va continua acest proces, pentru a nu-i oferi lui Ozerov unelte, pentru a continua procesul de destabilizare în Republica Moldova”, a declarat Andrei Curăraru pentru Hotnews.ro.

La rândul său, comentatorul politic de la Chișinău, Ion Terguță, spune că numirea lui Ozerov arată un interes sporit al Moscovei pentru Chișinău. 

„Federația Rusă tratează deja Republica Moldova ca un punct fierbinte. A crescut gradul de pericol la adresa Republicii Moldova. 

Noul ambasador al Federației Ruse, Oleg Ozerov, probabil se va concentra pe punctele fierbinți din Republica Moldova. Și nu este exclus ca o să creeze și altele. Două puncte fierbinți care deja sunt – Transnistria și autonomia găgăuză. 

Și nu este exclus să apară un nou focar la Bălți, acolo unde Federația Rusă de foarte multe ori a încercat să ațâțe, dar nu a reușit până acum”, a declarat Ion Terguță, pentru Hotnews.ro. 

Ministrul de Externe al Moldovei: „Oare ne imaginam că va fi un ambasador care va purta ie?”

Ministrul Afacerilor Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi, a explicat că autoritățile moldovene au acceptat candidatura noului ambasador rus prin faptul că moldovenii stabiliți în Rusia au nevoie de o ambasadă funcțională la Chișinău. 

„Este adevărat că ambasadorul care pleacă nu a fost atât de vocal, comparativ cu predecesorul său, care a fost apoi la București. Aceasta retorică este bine cunoscută. Oare ne imaginam noi ca să ne trimită în calitate de ambasador pe cineva care va purta ie, va vorbi românește?”, a declarat Popșoi într-o emisiune tv. 

Întrebat dacă Ministerul de Externe nu ar fi putut să respingă nominalizarea lui Ozerov, ministrul a spus că „ se putea găsi o altă persoană mai problematică. (…)”.

„În cadrul evaluării făcute de instituțiile abilitate, s-a ajuns la concluzia că declarațiile (n.r.- făcute de ambasador) nu au vizat într-un fel sau altul Republica Moldova”, a declarat Mihai Popșoi, la emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV. 

Anul trecut, Republica Moldova a redus numărul persoanelor din misiunea diplomatică a Federației Ruse la Chișinău cu peste 60%, ceea ce înseamnă că la Moscova s-au întors mai mult de 20 de persoane. 

INTERVIURILE HotNews.ro