Sari direct la conținut

Zelenski: Suntem mai aproape de pace decât credem

HotNews.ro
Zelenski: Suntem mai aproape de pace decât credem
Volodimir Zelenski. Sursă foto: Michael Kappeler / DPA / Profimedia

Ucraina se află „aproape de sfârşitul războiului”, a anunţat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un interviu acordat postului american ABC News, relatează France24, conform News.ro.

„Cred că suntem mai aproape de pace decât credem”, a declarat şeful statului ucrainean în acest interviu, potrivit unor fragmenete difuzate luni.

„Suntem mai aproape de sfârşitul războiului”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean, care a sosit duminică în Statele Unite, unde urmează să-i prezinte omologului său american Joe Biden şi Congresului detalii ale „planului de victorie” prin care vrea să pună capăt invaziei ruse – a cerut administraţiei americană şi altor parteneri să continue susţinerea Ucrainei.

Kievul îl poate împinge pe preşedintele rus Vladimir Putin „să pună capăt războiului” printr-o „poziţie fermă”.

Situația din Ucraina, discutată în prezența lui Zelenski, la ONU

Vladimir Putin a anunţat că negocieri de pace pot începe numai dacă Ucraina cedează părţi din teritoriul ucrainean în estul şi sudul ţării şi renunţă să adere la NATO.

Liderul ucrainean a cerut în mai multe rânduri retragerea trupelor ruse de pe teritoriile ucrainene pe care le ocupă şi restabilirea frontierelor postsovietice din 1991.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească pentru a discuta despre situaţia din Ucraina în prezenţa lui Volodimir Zelenski, potrivit unor surse diplomatice, în contextul în care Ucraina se teme că războiul „lor” va fi eclipsat de cel din Fâşia Gaza la Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele ucrainean, care urmează să se exprime miercuri în faţa membrilor Adunării Generale a ONU, a cerut luni „tuturor ţărilor să continue să ne susţină eforturile comune în vederea unui viitor paşnic”.

Anunțul făcut de Kremlin

Kremlinul a anunțat marți când va pune capăt „operațiunii militare” din Ucraina.

Rusia nu are altă alternativă decât să își atingă toate obiectivele în cadrul „operațiunii militare speciale” din Ucraina, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov a spus că, de îndată ce obiectivele vor fi atinse, „operațiunea militară” se va încheia.

El nu a menționat obiectivele, dar Rusia a vorbit de la începutul războiului despre de-militarizarea și de-nazificarea Ucrainei, dar și despre stabilirea unui statut neutru pentru Kiev.

INTERVIURILE HotNews.ro