Sari direct la conținut

Rusia vrea să incrimineze „propaganda fără copii” și propune amenzi uriașe. „Un atac la adresa drepturilor femeilor”

Rusia vrea să incrimineze „propaganda fără copii” și propune amenzi uriașe. „Un atac la adresa drepturilor femeilor”
O femeie își face un selfie în timp ce oamenii se plimbă prin fața statuii mareșalului sovietic Georgy Zhukov, în Moscova, Rusia, 8 septembrie 2024. FOTO: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Deputații din Rusia vor să interzică promovarea ideologiei „childfree”, adică alegerea conștientă și declarată a unei femei de a nu avea copii. Veaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, a anunțat, pe canalul său de Telegram, că acest proiect de lege a intrat în procedura de examinare legislativă. 

Inițiativa propune interzicerea propagandei „childfree” pe internet, mass media, filme, publicitate, „prin analogie cu propaganda LGBT și schimbare a sexului”, a spus Volodin. 

„Am început examinarea unui proiect de lege care interzice propaganda refuzului conștient de a naște. Este vorba despre prevenirea difuzării de informații care popularizează «lipsa copiilor». Grupurile tematice și comunitățile de pe rețelele sociale manifestă adesea lipsă de respect față de maternitate și paternitate și agresivitate față de femeile însărcinate și copii, precum și față de membrii familiilor numeroase”, a scris Volodin.

„O familie prietenoasă și mare este baza unui stat puternic”, a mai adăugat Volodin. 

Amenzi în valoare de până la 50.000 de euro

Potrivit inițiativei, amenzile vor fi de până la 400.000 de ruble (aprox. 4.000 de euro) pentru persoane fizice, 800.000 de ruble (aprox. 8.000 de euro) pentru persoane publice și până la 5 milioane de ruble (aprox. 50.000 de euro) pentru persoane juridice.  

Documentul urmează să fie votat în lectură finală de legislativ. Guvernul de la Moscova a susținut deja această inițiativă.

Proiectul a fost anunțat la sfârșitul lunii iunie. Atunci, ministrul adjunct al justiției, Vsevolod Vukolov, a anunțat că Guvernul, în colaborare cu un grup de deputați, elaborează un proiect de lege care ar interzice propaganda „ideologiei fără copii”, în special în rândul femeilor tinere. El a afirmat că această presupusă ideologie ar trebui calificată drept „extremistă”.

Anunțul venise după ce, anterior, în luna mai, o activistă din cadrul grup numit Inițiativa feministă din Ural a fost reținută în orașul Chelyabinsk în timp ce ținea o pancartă pe care scria: „A nu avea copii nu este o crimă”. Ulterior tânăra a fost ulterior eliberată fără a fi sancționată. 

„Idei paranoice” pentru a combate declinul demografic produs de război

Proiectul a atras critici din partea societății civile și a opozanților Kremlinului, care vorbesc despre măsuri ale statului pentru a combate declinul demografic agravat de războiul Rusiei în Ucraina. 

„Suntem martori la un atac asupra drepturilor femeilor. Putin încearcă să rezolve problema demografică cu idei paranoice. Aceste legi nu sunt menite să motiveze femeile să aibă copii, ci să le restricționeze dreptul de a nu avea”, a comentat atunci sociologul și disidentul rus Igor Eidman, citat de ediția în limba engleză a Radio Europa Liberă

Biserica Ortodoxă Rusă: „Ideologie care încurajează ura față de copii”

Biserica Ortodoxă Rusă a salutat inițiativa legislativă.  

„Fără copii este o ideologie… care susține că copiii nu sunt obligatorii în viață și, mai general, chiar încurajează ura față de copii”, a declarat Fiodor Lukyanov, șeful Comisiei patriarhului pentru familie și apărarea maternității și copilăriei. „Astfel de ideologii care urăsc copiii și oamenii – în special fără copii – trebuie să fie interzise și echivalate cu extremismul, deoarece ne distrug viitorul, pe copiii noștri”, a mai notat acesta, citat de Europa Liberă. 

Aceeași sursa notează că în februarie, Guvernul de la Moscova a introdus în școli așa-zise lecții de „studii familiale”. Acestea vizează, potrivit autorilor, „formarea unei societăți sănătoase” prin „intoleranța față de lipsa copiilor” și popularizarea familiilor numeroase. Mai mult, anterior unii deputați ai Dumei de Stat au vorbit despre ideea de a impune o taxă familiilor fără copii, iar Patriarhul ortodox rus Kirill a cerut o înăsprire a măsurilor împotriva avorturilor “provocate”. 

La începutul acestui an, agenția guvernamentală de statistică din Rusia, Rosstat, a venit cu un posibil scenariu pesimist în care populația din aceasta țară ar putea scădea sub 130 de milioane până în 2046. Cel mai optimist scenariu al agenției, în care populația crește cu 4,6 milioane în aceeași perioadă, prevede o rată a natalității de 1,8 copii pe femeie, ceea ce, potrivit demografului Igor Yefremov, ar fi „un nivel post-sovietic ridicat”.

Reacțiile rușilor pe Telegram la anunțul lui Volodin

Unii oameni au susținut ideea lui Volodin, răspunzând la postarea acestuia de pe Telegram că fenomenul „vine din Occident” și că este periculos pentru societate. 

„Childfree își are rădăcinile în Occident. Acolo le place să aducă migranți și să cunoască bărbați”, a scris un utilizator.

„Susțin proiectul de lege. Childfree este ca o tumoare canceroasă pe un organism sănătos. Distruge organismul însuși. Organismul trebuie salvat!”, a scris Irina. 

Alți utilizatori au ironizat pe seama inițiativei și au spus că este nevoie de condiții mai bune de trai pentru a se decide de a avea un copil. 

„Femeile care nu sunt gravide din filme vor fi blurate”, se întreabă un alt utilizator. 

„Sau poate ar trebui să creăm condiții de viață decente și atunci nu va mai fi nevoie să le interzicem? Nu există încredere în viitorul copiilor”, a scris Denis.

„Mai întâi ați făcut totul pentru a distruge instituția familiei, iar acum încercați să o reînviați cu interdicții. Există probleme mult mai importante care trebuie să fie rezolvate în interiorul țării. 

Iar acest lucru seamănă mai mult cu o imitare a activității active”, a scris o femeie.

INTERVIURILE HotNews.ro