Sari direct la conținut

Urși panda gigant, prea scumpi pentru Finlanda: Lumi și Pyry se întorc în China cu mult înainte de termen

HotNews.ro
Urși panda gigant, prea scumpi pentru Finlanda: Lumi și Pyry se întorc în China cu mult înainte de termen
Ursul panda Jin Baobao (Lumi), la grădina zoologică Ahtari din Finlanda, 18 septembrie 2021. FOTO: Chen Jing / Xinhua News / Profimedia

Finlanda va returna doi urși panda gigant Chinei în luna noiembrie, cu mai bine de opt ani înainte de termen, deoarece grădina zoologică în care trăiesc aceștia nu își mai poate permite întreținerea lor, a anunțat marți președintele consiliului de administrație al grădinii zoologice, potrivit Reuters.

Cei doi urși panda, care se numesc Lumi („zăpadă” – în limba finlandeză) și Pyry („ninsoare abundentă”), au fost aduși în Finlanda în ianuarie 2018, la câteva luni după ce președintele chinez Xi Jinping a vizitat țara nordică și a semnat un acord comun privind protejarea animalelor.

De la înființarea sa în 1949, Republica Populară Chineză a trimis mai multe exemplare de urși panda unor grădini zoologice din străinătate, pentru a-și consolida legăturile comerciale și relațiile externe, dar și pentru a-și îmbunătăți imaginea internațională.

Acordul cu Finlanda prevedea o ședere de 15 ani a celor doi urși panda, însă aceștia vor intra în curând într-o carantină de o lună înainte de a fi trimiși înapoi în China, potrivit grădinii zoologice Ahtari, actualul adăpost al animalelor.

Grădina zoologică, o companie privată, a investit peste 8 milioane de euro (8,92 milioane de dolari) în facilitatea în care trăiesc cei doi urși și se confruntă cu costuri anuale de 1,5 milioane de euro pentru întreținerea acestora, inclusiv o taxă de conservare plătită Chinei, a precizat președintele Ahtari, Risto Sivonen.

Grădina zoo a sperat că urșii panda îi vor atrage pe vizitatori în centrul Finlandei, dar afirmă că, în schimb, a acumulat anul trecut datorii tot mai mari, deoarece pandemia de COVID-19 a redus numărul călătoriilor.

Creșterea inflației s-a adăugat la costuri, a precizat grădina zoologică, iar guvernul finlandez a respins în 2023 cererile de finanțare din partea statului.

În total, negocierile pentru returnarea animalelor au durat trei ani, a precizat Sivonen.

„Acum am ajuns într-un punct în care chinezii au spus că (transferul) se poate face”, a adăugat Sivonen.

Returnarea urșilor panda a fost o decizie de afaceri luată de grădina zoologică, care nu a implicat guvernul finlandez și care nu ar trebui să afecteze relațiile dintre cele două țări, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului finlandez de Externe.

INTERVIURILE HotNews.ro