Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski, la ONU: Rusia poate fi doar forțată să facă pace, Vladimir Putin nu se va opri de unul singur

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, la ONU: Rusia poate fi doar forțată să facă pace, Vladimir Putin nu se va opri de unul singur
Volodimir Zelenski în fața Consiliului de Securitate al ONU - FOTO: Lev Radin/ZUMA Press Wire/Shutte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Volodimir Zelenski a declarat marți în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite că războiul dintre Rusia și Ucraina nu poate fi aplanat doar prin discuții, ci Moscova trebuie să fie forțată să facă pace, transmite Reuters.

Președintele ucrainean a solicitat sprijinul liderilor occidentali pentru „planul de victorie” pe care îl are pentru a pune capăt războiului.

Zelenski a declarat că războiul se va încheia într-o zi, dar nu pentru că „cineva s-a săturat de război” sau printr-o tranzacție cu președintele rus Vladimir Putin, o referire la propunerile ca Ucraina să cedeze unele teritorii confiscate de Rusia pentru a soluționa conflictul.

„Vladimir Putin nu se va opri de unul singur”

„Acest război nu poate fi oprit prin discuții. Este nevoie de acțiune”, a declarat el, mulțumind națiunilor care au oferit sprijin Ucrainei.

„Putin a încălcat atât de multe norme și reguli internaționale încât nu se va opri de unul singur, Rusia poate fi doar forțată să ajungă la pace, și exact de asta este nevoie, să forțăm Rusia să ajungă la pace, fiind singurul agresor din acest război, singura țară care încalcă Carta ONU”, a spus Zelenski.

De asemenea, el a criticat Coreea de Nord și Iranul pentru furnizarea de arme Rusiei pentru război, spunând că sunt „complici de facto” ai Moscovei.

Zelenski a declarat că, dacă planul său de pace este susținut de Occident, acesta va avea un impact larg asupra Moscovei, inclusiv unul psihologic, care ar putea contribui la constrângerea lui Putin să pună capăt războiului pe cale diplomatică.

Liderul ucrainean a spus foarte puține până acum despre planul său de victorie, cu excepția faptului că acesta ar acționa ca o punte către un al doilea summit pentru pace ținut de Ucraina, pe care Kievul dorește să îl organizeze și la care să invite Rusia pe finalul acestui an.

Ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, a luat cuvântul la reuniune pentru a critica faptul că Zelenski a fost primit în fața Consiliului de Securitate al ONU.

„Țările occidentale nu s-au putut abține să nu otrăvească atmosfera încă o dată, încercând să umple timpul cu aceeași problemă ucraineană”, a declarat Nebenzia despre reuniune.

SUA acuză China

Șefii diplomației chineză și americană au avut de asemenea un schimb de replici în cadrul reuniunii.

„Coreea de Nord și Iranul nu sunt singurele care ajută și instigă Rusia”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în fața Consiliului.

„China – un alt membru permanent al acestui consiliu – este principalul furnizor de echipamente, microelectronică și alte produse pe care Rusia le folosește pentru a reconstrui, pentru a se aproviziona, pentru a-și intensifica mașina de război și pentru a-și susține agresiunea brutală”, a adăugat el.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a respins acuzațiile SUA potrivit cărora sprijinul acordat de Beijing Rusiei îi permite acesteia să își continue războiul în Ucraina.

„Doresc să clarific faptul că, în ceea ce privește problema Ucrainei, orice mișcare de a transfera responsabilitatea asupra Chinei sau de a ataca și defăima China este iresponsabilă și nu va duce nicăieri”, a declarat el în fața Consiliului.

INTERVIURILE HotNews.ro