Sari direct la conținut

Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului. Ciolacu: Preîntâmpinăm creșterea prețurilor la aceste polițe auto

HotNews.ro
Guvernul a prelungit plafonarea prețurilor RCA până la sfârșitul anului. Ciolacu: Preîntâmpinăm creșterea prețurilor la aceste polițe auto
Masini in trafic (foto Shutterstock)

Guvernul va aproba miercuri prelungirea plafonării prețurilor la polițele RCA, pentru încă 3 luni, până la sfârșitul acestui an, o decizie luată la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară, a anunțat miercuri premierul Marcel Ciolacu. „Preîntâmpinăm astfel apariția unor dezechilibre în piață și creșterea prețurilor la aceste polițe auto”, a declarat acesta.

UPDATE (15:20) Guvernul a aprobat acest act normativ.

Declarațiile premierului au fost făcute la începutul ședinței de Guvern de miercuri.

Ministerul de Finanțe a propus luni prelungirea plafonării prețurilor RCA și a comisioanelor brokerilor cu încă trei luni, până la data de 31 decembrie 2024, invocând mai multe dezechilibre din piața asigurărilor RCA. Proiectul de hotărâre de guvern vine după ce HotNews.ro a scris în premieră că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să continue măsura plafonării prețurilor la asigurările auto obligatorii.

„În ceea ce privește dezechilibrele existente în piața asigurărilor RCA este de menționat numărul ridicat de cazuri prelucrate încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat, observându-se o creștere semnificativă a acestora cu aproximativ 19.000 de cazuri față de începutul lunii iunie, societățile preluând în asigurare un număr de aproximativ 7.500 de astfel de cazuri pe lună de la începutul anului 2024”, se arată în nota de fundamentare a proiectului scos în dezbatere de Ministerul de Finanțe.

Ministerul subliniază și că gradul de cuprindere în asigurare (n.a câte mașini sunt asigurate RCA raportat la parcul auto din țară) este în continuare scăzut față de angajamentul asumat de România prin Tratatul de aderare la Uniunea Europeană.

Documentul susține că se observă existența în continuare a acelorași împrejurări excepționale, care denotă un dezechilibru între cerere și ofertă și are potențialul de a genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 30 septembrie 2024, data la care încetează efectele HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare, situație cu impact social și economic, printre acestea enumerându-se:

  • imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt supuși ceilalți participanți la trafic, în cazul în care vehiculele neasigurate ies în trafic;
  • creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic atunci când sunt produse accidente de vehicule în care sunt implicate vehicule neasigurate, mai ales atunci când rezultă vătămări corporale grave sau deces;
  • creșterea nevoii de finanțare a Fondului național de protecție ca urmare a obligației acestuia de a acoperi prejudiciile produse terțelor persoane prin intermediul unor vehicule neasigurate;
  • obligația persoanelor neasigurate, responsabile de producerea accidentelor, de a acoperi din resurse proprii prejudiciile plătite din disponibilul Fondului național de protecție.

Totodată, trebuie avut în vedere faptul că în prezent se află pe parcursul legislativ o serie de modificări ale legislației naționale privind asigurările RCA care propun a corecta dezechilibrele existente.

Este important de menționat faptul că situația financiară a asigurătorilor este una stabilă în prezent, toate societățile fiind solvabile, având un indicator de lichiditate solid peste cerința legală și înregistrând creșteri semnificative ale portofoliilor astfel, niciun asigurător nu este supus la risc ca urmare a adoptării deciziei de prelungire a HG nr. 1326/2023, cu modificările ulterioare.

Cu toate acestea există în continuare un dezechilibru major și o serie de disfuncționalități la nivelul pieței de asigurări RCA care urmează a fi corijate în principal prin modificările legislative menționate mai sus.

Prețurile RCA – plafonate de mai bine de un an, după falimentul Euroins

Amintim că, pentru a preveni explozia prețurilor în urma falimentului Euroins, statul a decis în primăvara anului trecut să plafoneze prețurile RCA la nivelul propriilor tarife maxime practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023.

În plus, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA au fost limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție.

Măsura a tot fost prelungită de atunci, cu o singură modificare: de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a permis asigurătorilor să-și majoreze cu 6,8% aceste tarife plafonate, pentru a fi ajustate cu prognoza ratei anuale a inflației la sfârșitul trimestrului II 2024 publicată de către Banca Națională a României.

În prezent, prețurile RCA sunt plafonate la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, care pot fi ajustate cu un procent de maximum 6,8%, măsură care este valabilă până la 30 septembrie 2024.

ASF verifică de ce au crescut prețurile RCA, deși sunt plafonate de peste un an

Problema este că prețurile RCA au crescut în primele trei luni din acest an atât pentru persoane fizice cât și pentru firme, în ciuda faptului că tarifele sunt plafonate încă din luna martie a anului trecut.

După un an de la decizia plafonării prețurilor RCA, prima medie RCA a crescut cu 11% până la 2.158 de lei pentru persoanele juridice, respectiv cu 17% până la 1.079 de lei pentru persoanele fizice, potrivit datelor prezentate la finele lunii iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Drept urmare, vicepreședintele ASF responsabil de asigurări, Sorin Mititelu, a susținut atunci că autoritatea a demarat controale și face verificări pentru a identifica posibile probleme, dar că deocamdată această creștere este obiectivă și în limitele legale, „cel puțin până la proba contrarie”.

„Întâi a fost ajustarea de 6,8%, deocamdată asta este concluzia până la finalizarea unor verificări și faptul că toți asigurătorii și-au setat și o marjă de negociere, discount, care a fost destul de generoasă care a permis să ofere noi prețuri la reînnoire. Aveau discounturi 20-40% pe diverse segmente de clienți care au fost reduse la 10% sau 20% și astfel a crescut prețul.

Noi facem verificări pentru a confirma sau identifica alte probleme, dar deocamdată nu am găsit alte elemente. Această creștere este obiectivă și s-a realizat într-un cadru corespunzător reglementărilor în vigoare cel puțin până la proba contrarie”, a declarat atunci vicepreședintele ASF.

Creșterea prețurilor RCA a sporit profitul net al firmelor de asigurări

Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii piețe a continuat să crească în anul 2023, tendință manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creșterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto fiind cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România, menționa ASF în raportul aferent primul trimestru din acest an.

Mai exact, societățile de asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 940 milioane lei, în creștere cu 22% față de 2022.

INTERVIURILE HotNews.ro