Sari direct la conținut

Papa Francisc consideră că Italia merită o „mică bătaie” fiindcă nu face destui copii

HotNews.ro
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia
Papa Francisc, Foto: Alessandra Tarantino / AP / Profimedia

Italia merită „o bătaie” pentru că nu face destui copii, în condiţiile în care multe cupluri preferă să adopte animale de companie în loc să devină părinţi, a declarat papa Francisc miercuri, informează agenţia de presă ANSA, citată de Agerpres.

Vorbind în cadrul audierii sale generale săptămânale de la Vatican despre activitatea fundaţiei „Economia în viziunea lui Francisc”, suveranul pontif a spus:

„Văd că sunt şi câţiva copii aici: asta este ceva frumos, într-o cultură în care este privilegiat să ai câini mici sau pisici în loc de copii”.

„Trebuie să-i dăm Italiei o mică bătaie. Credeţi-mă: merită să vă petreceţi viaţa încercând să schimbaţi lumea în bine”, a adăugat el.

Nu este pentru prima oară când papa Francisc a vorbit despre scăderea natalităţii şi i-a mustrat pe oameni pentru faptul că au animale de companie în loc să aibă copii. 

Papa Francisc consideră o „formă de egoism” să nu faci copii

De exemplu, în ianuarie 2022 el și-a exprimat regretul că, pentru unele persoane, animalele de companie iau locul copiilor.

„Astăzi, asistăm la o formă de egoism. Vedem că unii nu vor să aibă copii. Uneori au unul, şi atât, dar au câini şi pisici care iau locul copiilor. Poate vă face să râdeţi, dar este o realitate”, a spus papa la prima audienţă generală săptămânală din 2022.

„Aceasta echivalează cu negarea paternităţii şi a maternităţii şi ne diminuează, ne ia umanitatea”, potrivit comentariilor făcute de liderul Bisericii Catolice la momentul respectiv.

Astfel, „civilizaţia îmbătrâneşte fără umanitate pentru că pierdem bogăţia paternităţii şi a maternităţii, iar patria este cea care are de suferit”, a adăugat suveranul pontif în faţa pelerinilor adunaţi în sala de audienţe Paul al VI-lea.

Datele publicate în luna martie a acestui an de ISTAT, biroul de statistică de la Roma, au arătat că în 2023 Italia a înregistrat cel mai mic număr de nașteri după unificarea de la 1861, când populația țării era de 3 ori mai mică.

Italia consideră declinul natalității o urgență națională însă guverne succesive care au promis că vor face din inversarea trendului o prioritate nu au reușit să facă acest lucru.

INTERVIURILE HotNews.ro