Sari direct la conținut

Celulele de alpaca, cheia pentru un tratament revoluționar pentru SIDA

HotNews.ro
Celulele de alpaca, cheia pentru un tratament revoluționar pentru SIDA
Tratamente noi pentru HIV/ SIDA Foto: Alex Stojanov / Alamy / Profimedia

Cercetătorii dintr-o echipă chineză au reuşit să izoleze un anticorp din celule de alpaca, ce poate inhiba în mod eficient HIV, oferind astfel o cale promiţătoare pentru dezvoltarea unor noi medicamente împotriva SIDA, informează agenţia de presă Xinhua, citată de Agerpres. Studiul oamenilor de ştiinţă chinezi a fost publicat recent în revista internaţională Nature Communications.

Terapia antiretrovirală este în prezent principala abordare clinică utilizată pentru a inhiba răspândirea HIV în organism, a declarat Wu Zhiwei, profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii din Nanjing.

Deşi acest tratament extinde într-adevăr speranţa de viaţă a pacienţilor, ea poate duce însă şi la o rezistenţă semnificativă a virusului la medicamente. De aceea există o nevoie urgentă de a explora noi terapii, a explicat profesorul Wu Zhiwei, coautor al noului studiu.

Este blocat accesul virusului în celule

Principala abordare folosită în dezvoltarea clinică a noilor medicamente anti-SIDA vizează procesul prin care virusul pătrunde în celulele-gazdă. În acest proces, un receptor denumit CD4 acţionează ca „un mâner de uşă”, pe care virusul îl foloseşte pentru a deschide „uşa” (membrana – n.red.) celulelor.

Echipa chineză a izolat mii de nanocorpi CD4 (un tip mai mic şi mai stabil de anticorp) din celule de alpaca, iar unul dintre aceştia, Nb457, a arătat că are potenţialul de a inhiba HIV.

Cercetătorii chinezi au creat o serie de pseudo-virusuri pentru a simula 117 tulpini de HIV, pe care le-au făcut să interacţioneze apoi cu Nb457. Rezultatele au arătat că Nb457 inhibă în mod eficient 116 tulpini virale, demonstrând o bună activitate antivirală şi cu spectru larg de acţiune.

În testele cu virus real, nanocorpii trimerici obţinuţi din Nb457 au demonstrat o inhibare puternică a HIV, a precizat Wu Xilin, cercetător la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Nanjing, un alt coautor al studiului. Rezultatele experimentelor pe şoareci au arătat, de asemenea, că virusul a fost aproape nedetectabil în organismele şoarecilor trataţi şi nicio mutaţie rezistentă la medicamente nu a fost descoperită, a precizat profesorul Wu.

HIV suferă mutaţii rapide şi este predispus să dezvolte rezistenţă la medicamente, fapt care duce la o scădere a eficacităţii medicamentelor, a adăugat el.

Noul anticorp descoperit de echipa chineză nu vizează virusul în sine, ci „mânerul de uşă” CD4, ceea ce îl face mai puţin susceptibil de a induce rezistenţă la medicamente, şi oferă implicaţii semnificative pentru dezvoltarea unor noi medicamente anti-SIDA şi pentru tratamentul clinic, a explicat acelaşi cercetător chinez.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro