Sari direct la conținut

VIDEO Argentina, devastată de incendii de vegetație. „Era asemenea unui urlet, ca acela al unui monstru”

HotNews.ro
VIDEO Argentina, devastată de incendii de vegetație. „Era asemenea unui urlet, ca acela al unui monstru”
Incendiu de pădure în Argentina Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Incendiile de vegetaţie au pârjolit 40.000 de hectare (400 de kilometri pătraţi) din regiunea agricolă Cordoba din centrul Argentinei, potrivit oficialilor sud-americani, flăcările carbonizând în calea lor vite, case, păduri şi terenuri cu culturi agricole, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Imagini din oraşul grav afectat Capilla del Monte, situat în principala zonă agricolă a ţării, arată cadavre carbonizate de vaci în decorul plantelor şi copacilor decimaţi de flăcări. Localnicii au descris sunetul produs de flăcări ca fiind asemănător celui făcut de ”un monstru”.

”Era ca sunetul unei turbine, asemenea unui urlet, ca acela al unui monstru, la propriu. Şi am fugit. Am fugit de ceva care venea să ne înghită”, a declarat Hugo Avila, un artist în vârstă de 50 de ani, care şi-a părăsit locuinţa atunci când flăcările s-au apropiat.

”Am fugit pe drum, cu maşina, cu câinii mei şi cu vecinii. După 15 minute m-am întors şi asta a fost tot. Totul era cuprins de flăcări, nu mai rămăsese nimic din casă”, a adăugat el.

Preşedintele Argentinei, Javier Milei, urmează să se deplaseze miercuri în regiune, la câteva ore după ce a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York.

Pompierii încearcă să stingă incendiile cu ajutorul unor aeronave-cisternă şi al elicopterelor pentru a preveni răspândirea flăcărilor în zonele urbane, au precizat autorităţile locale. Flăcările au fost exacerbate de vremea caldă şi secetoasă, care a provocat incendii record anul acesta, afectând un teritoriu mai extins din America de Sud, din Bolivia până în Brazilia.

Benjamin Grandoli, un profesor şi fermier în vârstă de 34 de ani, a spus că 98% din terenul său este pârjolit. Unele animale au murit, în timp ce altele au fost salvate din incendii.

”Avem 280 de animale, inclusiv cele care au murit… Acum sunt în adăposturi, dar nu au hrană, iar apa de pe munte este puţină din cauza secetei. Aşa că este complicat. Dezastrul şi impactul incendiilor de vegetaţie reprezintă ceva uimitor”, a adăugat el.

INTERVIURILE HotNews.ro