Sari direct la conținut

„Fiica mea a supraviețuit unei infecții nosocomiale dure.“ Cum ne putem feri de infecțiile din spitale

HotNews.ro
„Fiica mea a supraviețuit unei infecții nosocomiale dure.“ Cum ne putem feri de infecțiile din spitale

La 12 ani, Adela* a ajuns să cântărească doar 28 de kilograme după ce a trecut printr-o infecție cu o bacterie luată din spital. „A avut nevoie de multe luni ca să-și revină după această experiență dură, cu multe antibiotice, cu perfuzii, branule schimbate și vene sparte, dar nu pot decât să mă bucur că noi suntem un caz fericit“, a povestit pentru SmartLiving Laura, mama Adelei. Află care sunt bacteriile cele mai răspândite din spitalele românești, cine este mai predispus la infecții nosocomiale și ce putem face noi, ca pacienți, pentru a ne proteja.

*Din motive care țin de protejarea identității, numele folosite în acest articol pentru pacientă și mama acesteia nu sunt cele reale.

Mai întâi, a fost experiența cu COVID-19 prin care Adela a trecut la jumătatea lunii ianuarie 2022. „Pentru alții, este o boală care nu mai sperie, dar pentru mine, a fost cumplită. I-a provocat fiicei mele cea mai urâtă suferință. Și mie, o grea vină față de propriul copil. Pentru că de la mine a luat virusul. Eu am scăpat relativ ușor, dar Adela a avut simptome puternice și complicații neașteptate“, își amintește Laura.

Infecția cu coronavirus s-a manifestat la ea cu febră mare, vărsături, dureri de cap și somnolență. Nu putea lua niciun medicament, așa că părinții au mers cu ea la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș“, din București, unde medicii au hotărât să o interneze. 

„Starea nu se ameliora după tratamentul simptomatic perfuzabil pe care l-a primit. Medicii au decis să-i administreze cortizon (se pare că doar așa i-ar fi scăzut febra), antibiotice (ar fi fost necesare pentru prevenirea unei suprainfecții bacteriene) și, nu în ultimul rând, remdesivir, antiviralul prescris în formele grave de COVID“, povestește mama Adelei. 

Efectele tratamentului au apărut destul de rapid. Fata nu a mai făcut febră, era vioaie, iar după patru zile de spitalizare, a revenit acasă. A continuat încă trei zile tratamentul cu antibiotice și totul părea că decurge bine. „Era liniștea dinaintea furtunii. Exact la o săptămână de la externare a început calvarul. S-a trezit cu dureri mari de burtă, scaune moi, febră, vărsături, amețeli, dureri de cap. Am ajuns din nou cu ea la «Matei Balș». Consultații, teste, analize, perfuzii. Rezultatele de laborator ne-au dat verdictul: Clostridium difficile“, povestește mama Adelei.

Citește continuarea articolului pe site-ul nostru de wellbeing www.smartliving.ro

INTERVIURILE HotNews.ro